Güney Amerika ABD'ye karşı birleşti

Güney Amerika, Amerikan emperyalizmine karşı birleşti. ABD’nin düzenlediği Amerika Kıtası Zirvesi’ne, Küba, Venezuela ve Nikaragua davet edilmeyince, kıtadaki pek çok ülke zirveyi boykot etti.

9. Amerika ve Karayip Ülkeleri Zirvesi, Los Angeles’ta yapılıyor. Küba, Nikaragua ve Venezuela hükümetleri, Washington tarafından zirve dışı bırakıldı.

ABD’nin, "demokrasiye saygı duymadıkları" iddiasıyla devrimci hükümetleri zirveden dışlaması, bölgede tepkiyle karşılandı. Meksika’nın öncülüğünde 12’den fazla ülke, zirveyi boykot ediyor.

Kıtanın 4 büyük ekonomisinden biri olan Meksika’nın zirveye katılmaması ses getirdi. Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, boykot kararını açıklarken, egemenlik ve bağımsızlık vurgusu yaptı. “Hegemonyaları kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce de zirveyi boykot eden liderler arasında.

Ayrıca, 15 Karayip ülkesini temsil eden Karayip Topluluğu da zirveye katılmayacaklarını açıklamıştı.

On yıllardır Orta ve Güney Amerika’da darbe, katliam, uyuşturucu ticareti, kukla devlet gibi birçok eylemi olan ABD son yıllarda bölgede etkisini yitiriyor.

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek adına Juan Guaido’yu devlet başkanı ilan eden ABD, bu girişiminde başarısız oldu. Daha önce darbe yaptığı Nikaragua’da ise, son seçimleri anti-Amerikancı Xiomara Castro kazandı.

Bolivya’da, Devlet Başkanı Evo Morales, darbe girişimi sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Ülkede ABD karşıtı protestoların artması sonrası Morales'in destek verdiği Luis Acre, Bolivya'nın yeni lideri oldu. Arjantin'de sürgünde olan Evo Morales ise 2020’de ülkesine döndü.

ABD’nin yenildiği bir diğer Güney Amerika ülkesi de Peru… Peru’da 2021’de yapılan seçimlerde sosyalist lider Pedro Castillo kamulaştırmayı savunarak iktidara geldi.

# abd # amerika # destek # oldu # Venezuela # washington # küba # maduro # son # Güney Amerika # Nikaragua # Bolivya # Los Angeles # Lopez Obrador