Sosyal medyada sahte hesaplar kargaşa hedefliyor

Sosyal medyada kaos operasyonu başlatıldı. Bu operasyon bot yani sahte hesaplar üzerinden yurt dışı kaynaklı yapılıyor. Toplumun sinir uçlarına karşı işlenen algı yönetimi bir panel üzerinden yürütülüp eş zamanlı paylaşılıyor. Birçok kişinin gerçek dışı veya kışkırtıcı içeriklere destek vermesi sağlanıyor. Yurt dışı kaynaklı hesapların merkezi ise ABD. Bu tür görüntülerin teyit edilmesi şart. Bunun için de dijital okuryazarlık oldukça önemli.

Normal hayatta yaşanan birçok olayın görüntüleri olağanüstü bir şeymiş gibi gösterildi. Sosyal medya üzerinden yaygın olarak paylaşıldı. Kaos ve kargaşa hedefli kampanyada bot hesap faaliyetleri tespit edildi.

Sokaklarda cinsel ilişki görüntüleri, sığınmacı karşıtı videolar ve vahşet içeren içerikler. Ve yalan bilgiler. Türkiye bir süredir sosyal medya üzerinden sahte hesapların yürüttüğü algı operasyonları ile karşı karşıya.

Sosyal medya üzerinden yayılan görüntülerle infial ve kaos yaratılması amaçlanıyor.

Eş zamanlı paylaşılan içeriklerle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü önemli bir tespitini duyurdu. Paylaşımlarının yüzde 52'sinin bot hesaplardan yapıldığı belirlendi.

Algı yönetimine dahil olan yurt dışı hesapların merkezi ise ABD.

Özellikle toplumun sinir uçlarına hitap eden içeriklerin paylaşılmasıyla birlikte birçok kişinin de destek vermesi sağlanıyor.

Bu konuda kullanıcıları uyaran Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, dijital okuryazarlığın önemine vurgu yaptı.

# abd # türkiye # sosyal medya # emniyet # kaos