Artan girdi maliyetleri üretimi düşürdü

Artan girdi maliyetleri ve geçen seneki taban fiyatları, şeker pancarı üretiminde azalmaya neden oldu. Birçok bölgede ekim alanları yüzde 60 oranına düştü. Üreticilerse, hasat döneminde, tatmin edici bir fiyat beklentisi içerisinde. Öte yandan fahiş şeker fiyatlarına da tepki yüksek... Şekerin fabrikaya maliyetinin 6 lira olduğunu belirten Üretici Şerafettin Buga, “ Marketler 40 liraya satıyor. Fabrikalar denetlenmeli.” çağrısında bulundu.

2021 şeker pancarı alım fiyatlarında üretici umduğunu bulamadı. Üreticiler uyardı. Hasat döneminde şeker pancarı alım fiyatları yükselmezse, üretim daha da azalacak...

Türkiye’nin birçok bölgesinde, 2022 yılı için pancar üretimi ciddi oranda azaldı. Artan girdi maliyetleri ve fiyatlardan dolayı üretimde, yüzde 60’lara varan düşüş yaşanması öngörülüyor.

Şeker pancarında, hasat zamanına kadar, üreticinin masrafının yüzde 50’sini, aylık taksitler halinde satış için anlaşma yaptığı fabrika ödüyor. Ancak ürünleri fabrikaya döktükten sonra üretici, 7 ay boyunca parasını alamıyor. Ödeme sürecinin kısaltılması gündemde olsa da, çiftçinin parasını peşin alamaması da, şeker pancarı üretimine uzaklaşmasının nedenleri arasında.

Üretimin azalmasıyla kota sorunu da yaşanmaycak.

Şeker pancarının bu sene dönüm maliyeti 8 bin lirayı buldu. Artan girdiler yüzünden de iyi bakım yapamadıklarını belirten üreticiler, bu sene dönüm başına 7 ile 10 ton arasında verim bekliyor.

Geçen sene kilosu 42 kuruştan satılan şeker pancarının bu sene en az 1 lira 70 kuruş olmasını isteyen üreticiler, bu fiyatın altındaki alımların, üretimden kopuşlara neden olacağını söylüyor.

Yerli şeker pancarından üretilen şeker ise fabrikaya 6 lira mal oluyor. Şuanda marketlerde küp şekerin kilosunun 40 liraya kadar satılmasına tepki gösteren üretici Şerafettin Buga, şeker fabrikalarının denetlemesi gerektiğini belirtti.

Özel fabrikalar aynı zamanda sözleşmeli olarak ekim yaptırdığı üreticiyi de mağdur ediyor. Geçtiğimiz sene Balküpü Şeker Fabrikası ile sözleşmeli üretim yapan Şerafettin Buga’nın, ürünleri hasat ettirilip, geç alındığı için çürüdü. Buga, on binlerce lira zarar etti.

Yüzünü hasat dönemindeki alım fiyatına çeviren şeker pancarı üreticisi, çiftçinin ve tüketicinin mağdur edilmemesini istiyor.

# türkiye # üretici # fabrika # bin # 10 ton