Bedelli askerlik teklifi kabul edildi: İşte detayları

Bedelli askerlik teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifin yasalaşmasıyla yoklama kaçağı ve bakaya durumundaki kişiler bedelli askerlikten yararlanabilecek. Kanunla Genelkurmay Başkanı da 72 yaşına kadar görev yapabilecek.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar için bedelli askerlik imkanı yasalaştı. Bedelli askerlik teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Bedelli askerlik kanunu, 550 bin kişiyi kapsayacak. Özel şartlar ve bedelli ücreti Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyurulacak.

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten başvuru tarihine kadar geçen sürenin her ayı için ödenecek tutara ek bedel alınacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabında, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Kanunla Genelkurmay Başkanının yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Bedelli askerlik için dövizi ödemeyenler ile bir yılda 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlara yönelik düzenleme de gelecek. Bu kişilerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkân tanınacak.

Harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle astsubaylık sınavına katılamayan uzman erbaşlara ek sınav hakkı tanınacak. Astsubaylar da artık 9'uncu derece 1'inci kademe yerine 9'uncu derece 2'nci kademeden göreve başlayacak.

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehteran ve bando faaliyeti yürütenler ile üniversite gibi askeri kuruluşlarda da döner sermaye kurulacak.

# operasyon # meclis # Milli Savunma Bakanlığı # genelkurmay başkanı # bedelli askerlik # Meclis Genel Kurulu # askerlik # yoklama kaçağı # bakaya # yoklama