TSK'dan orman yangınlarına ek destek

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava araçları, büyük orman yangınlarının söndürülmesinde ek güç olarak kullanılacak. Yangınlara müdahale görevi için 2 uçak ve aralarında "uçan kale" olarak nitelendirilen Chinook'ların da bulunduğu 18 helikopter belirlendi.

Yangınlara Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki uçaklar da katılacak.

Milli Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokole göre, büyük orman yangınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki hava araçlarından da faydalanılacak.

Bu kapsamda MSB, harekat ihtiyaçları doğrultusunda kuvvet komutanlıkları ile koordineli şekilde büyük orman yangınlarına müdahale edecek. Bu görev için aralarında " uçan kale" olarak nitelendirilen Chinook'ların da bulunduğu 18 helikopteri "rezerv güç" olarak belirlendi.

Uçak ve helikopterlerde kullanılmak üzere 2,5 ve 7,5 tonluk "bambi baket" adı verilen kauçuk yangın söndürme kovaları tedarik edildi. Söz konusu kovaların kullanılmasına yönelik helikopter teknisyenlerine eğitim verilirken pilotlar da yangınlarda harekat tarzı ve "bambi baket" kullanımı eğitimi aldı.

"Rezerv güç" üçüncü ve dördüncü seviye yangınlarda kullanılacak. MSB'den verilecek talimatın ardından "rezerv güç" olarak görevli hava araçları, en kısa sürede yangın bölgesine intikal edecek.

# Türk Silahlı Kuvvetleri # tsk # yangın # türk # orman yangını # orman # Milli Savunma Bakanlığı # uçak # helikopter # tedarik # kova # uçan kale # rezerv güç