HDP'nin kefil olmasıyla DEAŞ'lıları PKK bırakıyor

HDP’nin, Suriye’de PKK’nın elindeki kamplarda bulunan DEAŞ’lı aileleri serbest bırakılmasına aracı olduğu bildirildi. HDP kefaleti ile bugüne kadar 17 DEAŞ’lı kadın ve 32 çocuğun serbest bırakılarak, kaçak yollardan Türkiye’ye sokulduğu öğrenildi. HDP ile ilgili bilgi sızdıranlara ise hücre cezası veriliyor ve işkence yapılıyor.

ABD’nin Suriye’deki “kara gücü” PKK/YPG, kontrolü altındaki kamplarda kalan Kürt kökenli aileleri, HDP’den kefil getiren olursa serbest bırakıyor.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, El Hol ve Roj kamplarında HDP’nin kefaleti ile bugüne kadar 17 DEAŞ’lı kadın ve 32 çocuk serbest bırakılarak, kaçak yollardan Türkiye’ye sokuldu.

DEAŞ’lı aileler arasında bu “ayrıcalıktan” sadece Kürt kadın ve çocuklar yararlanabiliyor.

PKK/YPG, HDP’nin kefaletinde yapılan insan kaçakçılığından maddi kazanç sağlıyor. Serbest bırakılan bir kadın, Suriye’den önce Irak ardından da Türkiye’ye geçişin maliyetinin ortalama 2 bin ila 3 bin 500 dolar olduğunu anlattı.

DEAŞ’lı eşi ile birlikte 2014 yılında Suriye’ye geçen Ümmi Salih isimli kadın, sadece Roj kampında hâlen 70 DEAŞ’lı ailenin yaşadığını söyledi. Türkiye’ye geliş sürecini anlatan Salih, HDP ile ilgili bilgi sızdıranlara hücre cezası verildiğini ve ağır işkence yapıldığını aktardı:

- PKK-PYD temsilcileri bana ailen ile konuş. Sana HDP’den bir referans bulsunlar. Buradan seni ve çocuklarını bırakalım teklifinde bulundu. Bu teklif sadece bana değil bütün Kürt kadınlara da yapıldı. Konuşulanlardan kesinlikle Türk ailelerin haberi olmaması istendi ve HDP ile ilgili herhangi bir bilgi sızması hâlinde bizi 4 ay hücre cezası ve ağır işkence yapmakla tehdit ettiler.


HDP’nin kefil olmasıyla El Hol kampından çıkarak Adıyaman’a yerleşen Safiyye kod adlı bir diğer kadın ise, serbest bırakılmadan önce kendilerine MİT, Türk askeri ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde ağır ifadelerin yer aldığı bir itiraf videosu çektirildiğini söyledi.

Bir diğer tanık Ümmü Erva’nın anlattıklarına göre ise, son 1 yıllık sürede HDP’nin bazı yöneticileri, kampları gezerek PKK-PYD’li teröristlerin Kürt kökenli kadınlarla yaptığı görüşmelere katılmış. Ümmü Erva, kampa gelen bir HDP’linin kendilerine ‘hiçbir Kürt’ün burada olmasına razı değiliz. Hepinizi buradan çıkaracağız’ dediğini aktırdı.

# abd # türkiye # pkk # hdp # suriye # deaş # türk # tehdit # Adıyaman # kaçakçılık # son # türkiye gazetesi