Demir yumruk operasyonunda yeni gelişme: "Organizasyon saadet zincirine dönmüş"

Ankara merkezli 29 ilde düzenlenen ve 29 şüphelinin tutuklandığı 'Demir Yumruk' operasyonu kapsamında yeni rapor yayınlandı. Raporda, organizasyonun neredeyse saadet zincirine döndüğü ve aileden birkaç kuşak üzerine şirketler kurulduğu aktarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Demir Yumruk Operasyonu'nda gözaltına alınan, aralarında Erol Evcil, Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak’ın da bulunduğu 29 kişi tutuklandı.

Melih Karabacak grubuna yönelik hazırlanan vergi müfettişi raporunda örgütün çalışma yöntemleri ayrıntıları olarak ele alındı. Raporda, "Organizasyon o kadar karmaşık hale getirilmiştir ki, yapılan vergi incelemelerinde bu yapıyı kurup yöneten kişilere ulaşmak neredeyse imkansız hale gelmiştir" ifadeleri yer aldı.

Organizasyonun demir çelik ticaretinde milyonlarca lira işlem hacmine ulaşması için depo, nakliye araçları, çalışanları olmadan kağıt üzerinde faaliyette bulunduğu da tespit edildi. Bu faaliyetlerin gerçek amacının ise sahte fatura düzenleyerek devleti büyük vergi kayıplarına uğratmak olduğu belirtildi.

Organize suç yapılnmasının neredeyse saadet zincirine döndüğü kaydedildi. Örgütün bu işlerden anlamayan kişilere cep harçlığı karşılığında şirket kurdurttukları ortaya çıktı. Raporda aynı aileden birkaç kuşak üzerine şirketler kurulduğu ve ayrı tüzel kişiliklere sahip olması sebebiyle vergi incelemesine girmedikleri için bu benzerliklerin fark edilmediği belirtildi.

Söz konusu kişilerin bir şirkette yetkili iken başka şirkette çalışan, başka şirkette ise vekaletli temsilci olduğu ortaya çıktı. Aynı kişiler bir başka şirket adınaysa Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilen iletişim numaralarında kayıtlı olduğu tespit edildi.

Ayrıca örgüt üyelerinin paraların izini kaybettirmek için paraları şahsi hesaplarında dolaştırdıkları kaydedildi. Raporda "Bu sebeple bu yapının ilk halkası güvenebilecekleri aile yapıları içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun yanında şirketlerin gerçekten faaliyette olduğu izlenimini uyandırmak için aynı aileden kişiler şirketlerde çalışan olarak gösterilmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

# ankara # Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı # ilk # sahte # saadet zinciri # erol evcil # Demir Yumruk operasyonu # Hüseyin Eryılmaz