Çin’den ABD’nin Tayvan kışkırtmasına yaptırım

Çin, ABD’nin Tayvan kışkırtmasına "sistematik yaptırımlarla" yanıt veriyor. Çin etrafındaki denizlerde gerçek mermili tatbikatlar sürerken ABD ile askeri diyalog mekanizmaları devre dışı bırakıldı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in yaptırım uyguladığı en yüksek düzeydeki ABD temsilcisi oldu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in “ateşle oynamayın” uyarılarına rağmen adayı ziyaret etmesi üzerine ABD ile askeri diyalog mekanizmaları devre dışı bırakıldı.

Pelosi'nin ziyareti ABD-Çin ilişkilerini 1989 Tiananmen Olayları’ndan bu yana en gergin noktaya getirdi.

İlk tepki olarak Çin Ordusu, adayı çevreleyen 6 farklı bölgede gerçek mermi kullanılan, nükleer denizaltı ve uçak gemisi caydırma gücünün yer aldığı tatbikatlar başlattı. Ardından cuma günü açıklanan 8 yaptırımla Çin-ABD arasında başta askeri diyalog kanalları olmak üzere pek çok önemli başlıkta kurulan mekanizmalar devre dışı bırakıldı.

Yaptırımlara göre ; cephe komutanları görüşmeleri, savunma politikası eşgüdüm görüşmeleri ,askeri deniz güvenliği danışma anlaşması toplantıları iptal edilirken yasadışı göçmenlerin geri gönderilmesi işbirliği, cezai konularda yasal yardım işbirliği, ulusaşırı suçlara karşı işbirliği, uyuşturucuyla mücadele iş birliği, iklim değişikliği görüşmeleri de askıya alındı:

1. Cephe Komutanları Görüşmeleri iptal edildi
2. Savunma Politikası Eşgüdüm Görüşmeleri iptal edildi
3. Askeri Deniz Güvenliği Danışma Anlaşması toplantıları iptal edildi
4. Yasadışı göçmenlerin geri gönderilmesi iş birliği askıya alındı
5. Cezai konularda yasal yardım iş birliği askıya alındı
6. Ulusaşırı suçlara karşı iş birliği askıya alındı
7. Uyuşturucuyla mücadele iş birliği askıya alındı
8. İklim değişikliği görüşmeleri askıya alındı

Ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ailesine bir dizi yaptırım uyguladı. Pelosi, Çin’in yaptırım uyguladığı en üst düzey ABD temsilcisi oldu. Çin Ordusu, Sarı Deniz ve Bohay Denizi’nde iki yeni tatbikat olacağını da duyurdu.

2 ülke arasında yıllar içerisinde kurulan diyalog mekanizmaları böylece devre dışı bırakılıyor. Bu, Güney Çin Denizi ve Tayvan Adası yakınlarında benzeri bir kışkırtma durumunda, sıcak çatışma riskinin artması anlamına geliyor.

Çin’in 8 dilde yayın yapan uluslararası haber ajansı Xinhua, dünyanın önde gelen siyasi partilerinin Tayvan kışkırtmasına karşı Çin’e verdiği desteği haberleştirdi. Dünyanın dört bir yanından mesajlar haberleştirilirken Türkiye’yi temsilen Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in mesajı içeriğiyle birlikte yer aldı.

Perinçek’in “Pelosi’nin ziyareti Çin’in egemenliğinin ciddi bir ihlalidir. ABD, Tayvan sorununda uluslararası hukuku görmezden gelerek ve önceki taahhütlerini çiğneyerek bütün dünyaya güvenilmez bir ülke olduğunu bir kez daha göstermiştir.” vurgusu öne çıkarıldı.

# abd # türkiye # çin # yaptırım # savunma # ilk # iklim # çok # Tayvan # askeri tatbikat # güney çin denizi # Nancy Pelosi # Çin ordusu # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı # Tayvan Adası