Türkiye ile Suriye görüşmeye mi hazırlanıyor?

Tahran ve Soçi zirveleri sonrası Suriye'de teröre karşı ortak mücadele iradesi öne çıktı. Zirve sonrası Ankara-Şam hattında bir görüşme olabileceği gündeme geldi. Hükümete yakın Türkiye Gazetesi konuyla ilgili dikkat çeken bir habere imza attı. Bir Körfez ülkesi ile Afrika’da yer alan bir başka İslam ülkesinin Erdoğan-Esad görüşmesi için iki tarafla diplomasi trafiği yürüttüğü belirtildi. Ankara’nın “Henüz erken” dediği Erdoğan-Esad görüşmesinin bir telefon düzeyinde de olabileceği kaydedildi.

Vatan Partisi'nin hız verdiği Rusya ve Suriye diplomasisi ile ilgili hükümetin de önemli adımlar atmaya hazırlandığı ifade edildi.

Soçi Zirvesi'nin ardından yayınlanan ortak bildiride liderlerin Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulanmış, Teröre karşı ortak mücadele iradesi öne çıkmıştı.

Zirve sonrası Ankara-Şam görüşmesi yeniden gündeme geldi. Hükümete yakın olan Türkiye Gazetesi konuyla ilgili dikkat çeken bir habere imza attı.

Bir Körfez ülkesi ile Afrika’da yer alan bir başka İslam ülkesinin Erdoğan-Esad görüşmesi için iki tarafla diplomasi trafiği yürüttüğü belirtildi. Ankara’nın “Henüz erken” dediği Erdoğan-Esad görüşmesinin bir telefon düzeyinde de olabileceği kaydedildi.

Öte yandan Türk ve Suriye tarafında bir başka gelişme ise sivil görüşme trafiği ile ilgili her iki ülke yönetiminin de bölgeyi iyi tanıyan uzmanlardan bir komisyon kurma safhasına geçmesi oldu.

Suriyeli eski Türkmen Meclisi Başkanı Samir Hafız, Ankara-Şam gerginliğinin sadece Suriye ve Türkiye’ye değil tüm İslam dünyasına kaybettirdiğini ifade ederek “12 yıl önce açılan Ankara-Şam parantezi acil olarak kapatılmalı” dedi.

Suriye’de üretim, ekmek, su, akaryakıt ve iş imkânının sıfır düzeyine indiğini vurgulayan Hafız “Var olan durum hem Suriyelileri hem de Türk halkını fazlası ile yordu. Suriye’de güvenli alanlar yeniden oluşturularak insanlarımızın ülkelerinde onurlu hayatları yeniden sağlanmalı” diye konuştu.

Siyaset ve diplomasi alanında birçok gelişme yaşanırken haberde Suriye Meclisi Millî Üyesi Ali Ahmet Said İsbir'in Türkiye’ye geldiği de hatırlatıldı.

Konuyu yine hükümete yakın olan Sabah Gazetesi de ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de yaptığı görüşmenin değişen uluslararası konjonktürde iddialı hamlelerin gelebileceğine işaret ettiği belirtildi.

Suriye hükümeti ile istihbari düzeyi aşan içerikli görüşme ve saha koordinasyonunun başlayacağı bir kavşağa girileceği öne çıkarıldı.

Erdoğan ve Esad ile arasındaki olası görüşmeyle ilgili Kremlin'den de bir açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "Kısa bir süre önce Soçi'de yapılan görüşmede Suriye meseleleri istişare edildi. Ancak telefonla iki temasların olasılığı Türk veya Suriye tarafına sorulmalı" ifadelerini kullandı.

# ankara # türkiye # rusya # erdoğan # iran # pkk # açıklama # Putin # suriye # vatan partisi # cumhurbaşkanı # türk # esad # rus # Soçi # İslam # türkiye suriye görüşmesi