Ankara Polatlı'da tarihe ışık tutan yeni keşif

Medeniyet tarihinin buluştuğu Anadolu'da tarihe ışık tutacak yeni bir yazıt keşfedildi. Ankara Polatlı'da yapılan Gordion Antik Kenti kazı çalışmasında kentin adının geçtiği yazıt bulundu. Yazıt kentin adını taşıyan ilk yazılı kaynak olarak kayıtlara geçti.

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Kenti’nin isminin geçtiği ilk yazıt bulundu. 2300 yıl önce yazılan yazıtın kentin isminin doğrulandığı ilk kaynak olarak tarihe geçti.

1893'te başlayan Berlin- İstanbul-Bağdat demir yolu hattı inşası sırasında Alfred ve Gustav Körte (Krote) kardeşlerce keşfedilen antik kentte, 1900'de 3 aylık kazı çalışması yapıldı.

Alfred ve Gustav Körte (Krote), antik kentin Frig'in başkentinin Gordion olduğunu belirledi ancak bugüne dek bunu teyit eden bir bilgiye ulaşılamamıştı.

Kentin adının yer aldığı ilk buluntu olan yazıt aynı zamanda Gordion'da bulunan en uzun yazıtı olma özelliğini taşıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı arkeolog Umut Alagöz ile filolog Rostyslav Oreshko, yazıt üzerindeki detaylı çalışmayı yayımlamak üzere hazırladığı öğrenildi.

MÖ 540-333 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olan antik kentte ulaşılan yazıtta Persli bir erkek ismi de yer alıyor.

# istanbul # ankara # berlin # ilk # Bağcılar # Polatlı # gordion antik kent