MSB'den Amerika'ya F-16 ziyareti

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, F-16 görüşmeleri için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını ve modernizasyonunu sınırlandıran yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi, Temmuz ayında onaylamıştı.

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında F-16 pazarlığı sürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı, F-16'larla ilgili sürecin en kısa sürede tamamlanması amacıyla, teknik bir heyetin ABD'ye gittiğini duyurdu.

ABD’den F-16 tedariki ve modernizasyonu kapsamında; Aralık-2021, Şubat, Mart- 2022 aylarında olmak üzere Türkiye’de üç toplantı icra edilmiştir. F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi maksadıyla ABD tarafından yapılan davet üzerine Milli Savunma Bakanlığı teknik heyeti görüşmeler yapmak üzere ABD’ye gitmiştir.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD tarafından, üreticisi de olduğu F-35 projesinden çıkarılmıştı. Ankara, F-35’ler için ödenen 1.4 milyar dolara karşılık, 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve eldekilerin modernizasyonu için Eylül ayında Washington'a teklif göndermişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “ya paramızı geri verecekler ya da uçaklarımızı” açıklaması yapmıştı.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Temmuz ayında yaptığı oylamada, F-16’ların Türkiye'ye satışını ve modernizasyonunu sınırlandıran yasa tasarısını onayladı. Söz konusu tasarıda, Türkiye’ye savaş uçağı satışında Yunanistan hava sahasının ihlal edilmemesi şartı getirilirken, ABD Başkanının da satışın ulusal çıkarlara uygun olduğunu onaylaması istendi.

# abd # türkiye # rusya # amerika # erdoğan # cumhurbaşkanı # f-16 # s-400 # Milli Savunma Bakanlığı # Ulusal # 2022 # ABD Temsilciler Meclisi