Türkiye-Suriye trafiği hızlandı

Türkiye ile Suriye arasındaki trafik yoğunlaştı. Türkiye Gazetesi, Türkiye’nin Rusya, İran ve Suriye ile yürüttüğü görüşmelerde mültecilerin geri dönüşü konusunun öne çıkan başlık olduğunu yazdı. Habere göre Türkiye, ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’e güvenli geri dönüş için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini istedi.

Türkiye, 11 yıl sonra Suriye ile barışı görüşüyor. Ankara-Şam normalleşme adımları Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Rusya ile İran’ın da önemli gündem başlıkları arasına girdi. Türkiye Gazetesi, Rusya, İran ve Suriye hükümetleriyle yapılan görüşmelerde Türkiye’nin mültecilerin ülkelerine dönüşüne öncelik verdiğini yazdı.

Habere göre; Türkiye, taraflara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli geri dönüş için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini istedi. Ankara’nın teklifinde dönüş sırasında mültecilerin can güvenliği ile sonrasında mal ve özlük haklarının iadesi maddesi yer aldı. Ankara, sürecin garantör ülkeler dâhil tarafların kabul edeceği bağımsız siyasi, askerî uluslararası niteliğe sahip birimler tarafından denetlenmesini de istiyor.

Gelişmeler Türkiye’ye müzahir muhalif gruplar tarafından da olumlu karşılandı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu yöneticisi Yusuf Mahli, Türkiye’nin garantör olduğu bir proje dâhilinde yüz binlerce Suriyelinin evine dönmekte tereddüt etmeyeceğini söyledi. Muhalif grupların önderlerinden Muhammed Sermini de şartları oluşmuş bir geri dönüşün Suriye üzerinden planlanan emperyal oyunu mutlak manada bozacağı görüşünü dile getirdi.

# ankara # türkiye # rusya # iran # suriye # göçmen # mülteci # Ulusal # ilk # Halep # beşar esad # şam # sığınmacı # suriyeli