Kılıçdaroğlu Türkiye'yi İngilizlere şikayet etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin savunması politikasını hedef aldı. Türkiye-Rusya iş birliğine karşı çıkan Kılıçdaroğlu S-400 kararının NATO'yla birlikte verilmesi gerektiğini savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400 hava savunma sistemleri üzerinden Türkiye'nin savunma politikasına karşı çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Kılıçdaroğlu’na S-400’le ilgili ikinci bir sözleşme imzalanmasıyla Akkuyu’da yaşananlar arasına bir bağlantı olup olmadığı soruldu.

''TÜRKİYE NATO’YA GÖRE HAREKET ETMELİ''

“S-400'ler niçin neyin karşılığında alındı hala cevabı verilmedi” diyen CHP lideri, NATO ittifakı içinde karar verilmesi gerektiğini savundu:

- Siz devlet olarak bir ittifak içinde yer alıyorsanız o ittifakın öngördüğü kuralları, ben de kendi ülkemde uygulayacağım diye imza atmışsanız, o ittifakın dışında farklı arayışlara girmek doğru değildir. “Siz NATO ittifakı içindesiniz gayet güzel, savunma sanayimizi de bunun üzerine inşa etmişsiniz gayet güzel, neyse toplantılar NATO toplantıları yapılır vs. o toplantılara katılırsınız, toplantıda oy kararları oy birliği ile alınır vs. siz ittifakın dışında farklı bir savunma sanayine girerseniz o zaman sorun çıkar, çıkıyor.




''KİME KARŞI KULLANILACAK?''

NATO kararları dışında hareket edilmemesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, S-400'lerin Atlantik sisteminde yer alan ülkelere karşı kullanılma ihtimaline dair de kaygılarını olduğunu belirtti.

- Nitekim gittiler S-400 aldılar. Şu soruyu sordum, kime karşı kullanacaksınız? Yunanistan’a karşı mı kullanacaksınız? NATO ittifakı içinde. Niye aldınız, neyin bedeli olarak aldınız, neyin bedelini ödediniz? Bu sorunun yanıtını şu ana kadar almış değiliz. Arkasından tabii Türkiye’nin F-16, F-35 yedek parçalarının burada üretilmesi... Savunma sanayii orada ciddi sorun yaşadı. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi savunması açısından içinde bulunduğu ittifakla birlikte hareke etmesi en doğru olanıdır.
# chp # ingiltere # türkiye # rusya # iran # suriye # kemal kılıçdaroğlu # kılıçdaroğlu # nato # s400 # bbc # CHP Genel Başkanı