“Pasaportlara zam” haberleri yalanlandı

“Pasaport harçlarına fahiş fiyat zam gelecek” haberleri yalanlandı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Manipülatif amaçlı bu tür ciddiyetten ve toplumsal sorumluluktan uzak haberlere itibar edilmemelidir” denildi. Açıklamada yerli ve milli pasaportların 25 Ağustos itibariyle üretilmeye başlanacağı da duyuruldu.

Halk TV ve Karar gazetesi gibi medya organlarında “Pasaport harçlarına fahiş zam gelecek” haberleri yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamayla zam haberleri yalanlandı.

Açıklamada Haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. "Manipülatif amaçlı bu tür ciddiyetten ve toplumsal sorumluluktan uzak haberlere itibar edilmemelidir” denildi.


''MANİPÜLASYON YAPILMAK İSTENİYOR''

- Ülkemizde pasaport, ruhsat ve diğer değerli kağıtların harç miktarlarını belirleme yetkisi bilindiği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığına aittir. Yılbaşında belirlenecek olan pasaport harçlarını, 4 ay öncesinden Halk TV ve Karar gibi yayın organlarınca fahiş tahminlerde bulunarak manipülasyon yapılmak ve vatandaşlarımızı gereksiz yere paniğe sevk ederek başvurularda yoğunluk oluşturulmak istenmektedir


Açıklamada yerli ve milli pasaportlarda sona gelindiği de vurgulandı. Bu pasaportların 25 Ağustos itibarıyla üretilmeye başlanacağı duyuruldu. Milli pasaportların holografik şerit, hayalet resim, harflerle oluşturulan portre fotoğraf, metamorfik desen gibi birçok özelliklerinin olacağı da kaydedildi.

Açıklamada kullanılan çip ve diğer malzemelerin temininde tüm dünyada sorunlar yaşandığı belirtildi. ABD, Fransa, Avusturalya, İngiltere, İsrail, Norveç ve Kanada gibi ülkeler başta olmak üzere pasaport temininde sorunlar yaşandığı, bazı ülkelerde teslim süresinin altı ayı geçtiği söylendi.

Dünyada yaşanan krize rağmen bordo pasaportların 30 ve yeşil pasaport taleplerinin Türkiye’de en fazla 60 gün içerisinde karşılandığı vurgulandı. 2021 yılı Temmuz ayı sonu itibarıyla 889 bin, 2022 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle de yüzde 65 artışla 1 milyon 360 bin pasaportun düzenlendiği ifade edildi. Bu yıl içerisinde pasaport alan kişilerden yüzde 58'inin ise yurtdışına çıkış yapmadığı tespit edildi.

Öte yandan yeşil pasaportların geçerlilik sürelerinin 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığı da ifade edildi.

# abd # ingiltere # türkiye # israil # fransa # Ağustos # pasaport # Kanada # norveç # halk tv # avusturalya # pasaport harcı # harç bedeli # çip # ruhsat # yeşil pasaport # Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü # manipülasyon # karar gazetesi