Erdoğan'dan Amerika'ya S-400 yaptırımları tepkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın Türk savaş uçaklarını taciz etmesi ile ilgili konuştu. Erdoğan, Atina yönetiminin tacizleri üzerinden, "Bu NATO'ya yapılmış bir tacizdir" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'e karşılık ambargoları devreye sokan ABD'ye, "Hiçbiri umurumuzda değil" sözleriyle seslendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen programda konuştu:

- Şimdi aynı Amerika'nın Yunanistan'ın bir NATO hava gücüne karşı S-300 sistemlerini harekete geçirilmesine nasıl cevap vereceğini merakla bekliyoruz. Amerika, bize vermediği F-35'leri Yunanistan'a ikram ederek Rus hava savunma sistemlerinin güya gözü gibi sakındığı bu uçaklarla aynı çuvala girmesinin yolunu kendi eliyle açmıştır.

Erdoğan, Yunanistan'ın Türk savaş uçaklarına yönelik tacizlerini değerlendirdi. Ancak Erdoğan Yunanistan'a tepki gösterdiği konuşmasında Türkiye'yi tehdit eden NATO'yu görmezden geldi:

- Yunanistan bizim ne ekonomik ne de siyasi olarak dengimiz ve muhatabımız değildir. Bir ülke uçağına radar kilidi atılması da düşmanca bir harekettir. Bu NATO'ya yapılmış bir tacizdir. Yunanistan hava sahamızı, uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S-300 radar kilidi atma seviyesine çıkararak NATO ve müttefiklere meydan okumuştur.

Erdoğan, Atina yönetiminin adalara üs kurmasını da değerlendirdi:

- Yunanistan’ın adalara üsler tesis etmesi, kurması Türkiye için hiçbir zaman anlam teşkil etmez. Burada düşünmesi gereken Yunanistan’a bunca desteği verenler, kendileri bundan sonra ne yaparlar onu bilemem.

Cumhurbaşkanı, Amerika'nın Rusya'dan alınan S-400'e karşı ambargo hamlesine "umurumuzda değil" yanıtını verdi:

- Demek ki mesele Rus hava savunma sistemleri ile Amerikan askeri ürünlerinin birlikte kullanılması değil, bizatihi ve mahsusen Türkiye'dir. Bize F-35 vermiyorlar, aldığımız alternatif savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlarmış. Açıkçası, hiçbiri umurumuzda değil. Biz, bizden esirgenen her ürünü er veya geç üretme kabiliyetine, kapasitesine, kararlılığına sahip bir ülkeyiz.

Diğer yandan Erdoğan, konuşmasının ardından yurt dışında görevli Mehmetçik ile de görüştü. Görüşme yapılan ülkeler arasında Azerbaycan Görev Grup Komutanlığı, Libya Görev Grubu Komutanlığı, Katar Türk Birleşik Müşterek Komutanlığı, Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığı ve Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı yer aldı.

# türkiye # rusya # yunanistan # erdoğan # Azerbaycan # cumhurbaşkanlığı # türk # cumhurbaşkanı erdoğan # Ağustos # nato # Bir # 30 ağustos zafer bayramı # savunma # ambargo # hava savunma # zafer # Bayramı # s-300 # Libya Görev Grubu Komutanlığı # büyük taarrruz # Azerbaycan Görev Grup Komutanlığı