Rusya Büyükelçiliği'nden Mir kartı açıklaması

ABD ve İngiltere'nin Rusya'ya yaptırımlarına uyarak İş Bankası ve Denizbank Rusya'nın ödeme sistemi Mir bağlantılı işlemleri askıya aldı. Ziraat Bankası başta olmak üzere 3 kamu bankası ise Rus ödeme sistemi olan Mir kartlarla işleme devam ediyor. Öte yandan Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Mir kartı sahiplerine kartlarını Ziraat Bankası gibi Rus ödeme sistemini askıya almamış olan bankaları tercih etmesi önerisinde bulundu.

ABD ve İngiltere'nin Rusya'yı hedef alan yaptırımlarına karşı İş Bankası ve Denizbank Rus ödeme sistemi Mir kart kullanımını askıya aldı. Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları ise bu Mir kartın kullanıma açık olduğunu duyurdu.

Ziraat Bankası'nın temsilcisi bir Mir kartı kullanıcılarına hizmet vermeyi sürdürdüklerini belirtti. Temsilci, Rus vatandaşlarından bu konuda herhangi bir şikayet almadıklarını da ifade etti.

Ayrıca Vakıfbank ve Halkbank da Mir kartlarla işlem yapmaya devam ediyor.

Öte yandan Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği'nden Türkiye’ye giden Ruslara yanlarında nakit para taşıma önerisinde bulunuldu.

Yapılan açıklamada, “Mir kartı sahiplerinin, kartlarını Ziraat Bankası gibi Rus ödeme sistemini askıya almamış olan bankaların terminallerinde kullanmalarını tavsiye ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi tarafından işletiliyor.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemi. Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul ediliyor.


Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmekte ve Rusya Merkez Bankası'nın yüzde yüz iştiraki konumunda.

# abd # ingiltere # ankara # türkiye # rusya # iş bankası # Bir # vakıfbank # halkbank # Ziraat Bankası # DenizBank # rusya merkez bankası # rusya ankara büyükelçiliği # rusya büyükelçiliği # Mir ödeme sistemi