İzmir’de Hilton çıkmazı: İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arsasını tahsis ederek ortağı olduğu Hilton Oteli’nden, 33 yıl boyunca kasasına tek kuruş koymadı. İçişleri Bakanlığı bu durum nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile önceki başkan Aziz Kocaoğlu hakkında soruşturma izni verdi. CHP’nin iki belediye başkanı “belediyenin alacağını takip ve tahsil etmedikleri, kamu zararına sebep oldukları” gerekçesiyle sorgulanacak.

İzmir’deki Hilton Oteli ortağı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 33 yıl boyunca kar elde edilememesi yargıya taşındı. İçişleri Bakanlığı “kamu zararına neden oldukları” gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eski başkan Aziz Kocaoğlu’nun soruşturulması için izin verdi. Bakanlık “belediyenin alacağını takip ve tahsil etmedikleri, kamu zararına sebep oldukları” gerekçesiyle belediye bürokratları hakkında işlem yapılması talebini de onayladı.

İşadamı Mehmet Nazif Günal, 1987'de Burhan Özfatura'nın başkanlığı döneminde Büyükşehir Belediyesi ile anlaşarak Konak ilçe sınırlarındaki 6 bin 605 metrekarelik belediye arazisine İzmir’in ilk gökdelenini dikti. Anlaşmaya göre Hilton’un otopark gelirinin yüzde 50’si belediyeye verilecekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, arsa karşılığında da işletmeci şirketin yüzde 23,8’nin hissesinin sahibi oldu. Ortaklık gereği arsa ipotek edilerek kredi çekildi. Büyükşehir belediyesi de kredinin borçluları arasında yer aldı ve yıllarca bu kredi ödendi.

Ancak 33 yıl boyunca belediye kasasına bu ortaklık nedeniyle tek kuruş para girmedi. Ama bütün borç ödendi. Avukat Senih Özay, konuyu yargıya taşıdı. Özay, o dönemin belediye başkanı olan Burhan Özfatura ile Yüksel Çakmur, Ceyhan Demir, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer'in yargılanmasını talep etti. Zaman aşımı nedeniyle sadece Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer hakkında dava açılabiliyor.

Hilton Grubu, 2020 yılında otel olarak işlettiği binayı boşalttı. Eski başkan Aziz Kocaoğlu açıklama yaptı. Binayı almak dahil burası için çok uğraştık. Mahkemeye çıkarsak gerekli her şeyi anlatırız" dedi.

# İzmir # izmir # İzmir Büyükşehir Belediyesi # içişleri bakanlığı # oldu # Tunç Soyer # Aziz Kocaoğlu # izmir büyükşehir belediye başkanı