Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye GKRY kınaması

Güney Kıbrıs Rum Yönetimine silah ambargosunu kaldıran ABD, Rum Kesimini Savunma Bakanlığı’nın "Ulusal Muhafız Bürosu Ortaklığı" programına dahil etti. Pentagon'dan yapılan açıklamada, anlaşmanın Rum Kesimi ve ABD arasındaki askeri iş birliğinin giderek arttığının göstergesi olduğu belirtildi.

ABD ADA’DA BİZZAT TARAF TUTAR HALE GELMİŞTİR”

ABD’nin Güney Kıbrıs kışkırtmasına Türkiye tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, Washington’un Rum Kesimine ilişkin kararını şiddetle kınadı. Bakanlığın açıklamasında "ABD Ada'da açıkça taraf tutar hale gelmiştir” denildi.

2 hafta önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldıran ABD'nin bu yeni adımının Türkiye açısından hiçbir gerekçeyle izahı mümkün değildir. ABD bu adımıyla, Ada'daki iki taraf arasında dengeyi bozmanın da ötesine geçerek, bizzat taraf tutar hale gelmiştir. ABD, bu tür adımlarla Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması sürecinde yapıcı rol oynama imkanını da kaybetmektedir.

Dışişleri'nin açıklamasında, Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantör sıfatına vurgu yapıldı. Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak üzere gereken her türlü adımın atılmaya devam edileceği belirtildi.

# abd # türkiye # KKTC # Kıbrıs # Bir # rum kesimi # dışişleri bakanlığı # kınama