"Rusya gazı" için indirim mi geliyor?

Türkiye'nin doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemek için Rusya'ya başvuruda bulunduğu iddia edildi. Başvurunun yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan ekonomik zararı azaltma amacıyla yapıldığı belirtildi. Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan Ankara'dan bir kaynak ise 2 ülke arasında borçların ertelenmesi değil doğal gaz fiyatları üzerinden müzakere yürütüldüğünü ifade etti.

Türkiye'nin Rusya ile doğalgaz ödemelerinin 2024'e ertelenmesine yönelik pazarlık yaptığı iddia edildi. Bloomberg'de yayınlanan haberde "BOTAŞ, ödemelerin bir kısmını 2024’e ertelemeye çalışıyor" ifadesine yer verildi.

Kaynaklar görüşmelerin bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının henüz belli olmadığını belitti.

Bloomberg görüşmelerin Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın hemen ardından geldiğini hatırlattı. Bu anlaşma, Botaş'ın borçlarının yüzde 25'ini dolar yerine Rus para birimi Ruble ile ödemesine olanak tanıyor.

Haberde Türkiye'nin enerji ithalatına aşırı bağımlılığının TL ve bütçe üzerindeki baskıyı artığı hatırlatıldı.

Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan Ankara'dan bir kaynak ise 2 ülke arasında borçların ertelenmesi değil doğal gaz fiyatı üzerinden müzakere yürütüldüğünü ifade etti.

Kaynak, sözleşmelerin yapıldığı dönemde fiyatın yüksek olduğunu ancak şartların değiştiğini kaydetti.

Öte yandan Rusya; Türkiye, İran ve Mısır ile gıda ticaretinin milli paralarla yapılması konusunu görüştüklerini açıkladı.

# türkiye # rusya # iran # mısır # milli # Bir # doğalgaz # rusya türkiye # botaş # RİA Novosti