ABD kışkırtma girişimlerine hız verdi

Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları, 21 Ocak’ta Ukrayna konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek. Görüşme öncesinde Amerika Birleşik Devletleri, kışkırtma girişimlerine hız verdi. İşgal iddialarını gündemden düşürmeyen Biden yönetimi, Rusya’nın uyarısına rağmen, Ukrayna’ya 200 milyon dolarlık ek savunma yardımı açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da, Ukrayna’nın ardından Avrupa ülkelerinin desteğini istemek için Almanya’ya gitti. Öte yandan Türkiye’nin arabuluculuk teklifine, Rusya ve Ukrayna

Amerika Birleşik Devletleri’nin kışkırtmasıyla Rusya ile Ukrayna arasında tansiyon yükselirken, diplomasi trafiği de hızlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, resmi ziyaret kapsamında 3 Şubat'ta Ukrayna'ya gitmesi bekleniyor. Erdoğan temasları kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Kiev'de baş başa görüşecek.

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna krizinde arabuluculuk teklifine, taraflar sıcak bakıyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihay Podolyak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarını Türkiye’ye davetinin iyi düşünülmüş bir teklif olduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da daveti “memnuniyetle karşıladıklarını” açıklamıştı.

Öte yandan Rusya ve ABD Dışişleri Bakanları, 21 Ocak’ta Ukrayna konusunu görüşmek üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelecek. Görüşme öncesinde ABD, kışkırtma girişimlerine hız verdi.

İşgal iddialarını gündemden düşürmeyen Biden yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’yı silahlandırmayın” uyarısının hemen ardından Kiev’e 200 milyon dolarlık ek savunma yardımı açıkladı.

Ukrayna'ya halihazırda 600 milyon dolarlık askeri mühimmat gönderdiklerini hatırlatan Biden, "Ukrayna'ya girerse, Rusların can kaybı çok olur." ifadelerini kullandı. Biden, Rusya’ya yönelik yaptırım tehdidini de yineledi.

Biden’a Rusya’dan yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Biden'ın sözlerinin durumu daha da istikrarsızlaştırdığını" söyledi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Ukrayna temaslarının ardından Avrupali müttefiklerinden destek istemek için Almanya’ya gitti. Blinken, Berlin’de, Almanya, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # ocak # isviçre # işgal