CHP'li belediyedeki rüşvet skandalı

CHP’li Bilecik Belediyesi’ndeki rüşvet skandalıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’in danışmanı Selçuk Erdağı’nın alışveriş merkezi satışı için ilk seferde 3 milyon 300 bin TL rüşvet istediği, 'hayır' cevabı alınca da rüşveti 5 milyona çıkardığı öğrenildi.

CHP’li Bilecik Belediyesi’ndeki rüşvet çarkının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre; Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’in danışmanı ve Kayı A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Erdağı, belediyenin de ortak olduğu alışveriş merkezinin satışından rüşvet almak için her yola başvurdu.

Yeni Şafak'ın haberine göre, Bilecik Belediyesi daha önce 2018 yılında Seven Pasajı olarak bilinen bölgeye AVM inşa etmek için ihaleye çıktı. Uygun teklif veren bir firma ihaleyi kazanarak inşaata başladı. Sözleşmede AVM’nin satış hakları firmaya verildi. İnşaat devam ederken belediye el değiştirerek CHP’ye geçti, rüşvet çarkı da bundan sonra dönmeye başladı.

Satış ve devir sürerken, Selçuk Erdağı AVM’yi satın alan firmanın sahiplerini belediyeye çağırarak görüştü. İddiaya göre Görüşmede, Erdağı, satış için belirlenen 26 milyon 200 bin liranın haricinde, firma sahibinden 2 milyon 500 bin lira peşin, 800 bin lira da iskandan sonra olmak üzere 3 milyon 300 bin lira istedi. Firma sahibi “Bu ödeme niçin?” diye sorduğunda ise “başkan bey böyle uygun gördü” yanıtını verdi.

Firma sahipleri teklifi reddetse de görüşmeler bir süre devam etti. Selçuk Erdağı, firma sahiplerini, aylar sonra, 29 Aralık 2021’de tekrar davet etti. Firmanın iki ortağını “Fiyat 43 milyon 500 bin lira. Burayı almanız için son şansınız, 2022’ye kalırsanız fiyat artacak” diye tehdit etti.

Görüşme sırasında Erdağı, bir not kağıdına kendi el yazısı ile 200 bin dolar ve 120 bin dolar yazıp “Bunu da halledersiniz” dedi. Eliyle 120 bin doları işaret ederek “Bu peşin, diğeri iskandan sonra” dedi.

Ortaklar aynı gün öğleden sonra bir kez daha Erdağı’nın yanına gitti. Ancak bu kez Erdağı’nın rüşvet talebini cep telefonu ile kaydeden ortakların fiyatta indirim ısrarına Erdağı, “Başkanla konuşacağım” yanıtını verdi. Belediyeden ayrılan ortaklar bir süre sonra Selçuk Erdağı tarafından telefon ile arandı.

Rüşvet tarifesini değiştiren Erdağı,1 milyon lira zam yaparak rakamı 5 milyon liraya yükseltti. Bu pazarlık sonrasında firma sahipleri, durumu yargıya taşıdı. Polisle işbirliği sonrasında Selçuk Erdağı talep ettiği rüşveti alırken belediye binasına yapılan operasyonla yakalandı. Rüşvet pazarlığının ses kaydı da dosyaya konuldu.

Belediyedeki odasında rüşvet alırken basılan Danışman Selçuk Erdağı, ifadesinde belediyede görevli olmadığını iddia etti. Erdağı istediği parayı ise “Firma daha önce satıştan caymıştı, belli bir miktar emanet para getirmelerini istedim. Satış olmaması halinde iade edecektim” diye savundu.

Erdağı, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece “rüşvet” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

# Bilecik # chp # soruşturma # tutuklama # dolar # görüşme # skandal # belediye # RÜŞVET