İzmirli balıkçıların 20 yıllık mücadelesi

İzmir’in merkezinde 500 balıkçı teknesinin bağlandığı barınağın yıllardır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı haritalarında kayıtlı olmadığı ortaya çıktı. Bu durum balıkçıları mağdur ediyor. Çünkü yasa barınakların kooperatiflere kiralanmasını hükmediyor. Balçova Su Ürünleri Kooperatifi 2019 yılından bu yana barınağı kiralayamıyor. Bu nedenle balıkçılar zarar görüyor.

Kamera: Özgür Doğu Saymaz

İzmir’in göbeği İnciraltı’nda balıkçılar 20 yılı aşkın bir süredir barınak mücadelesi yürütüyor. Balıkçılar 2019’da Balçova Su Ürünleri Kooperatifi altında bir araya geldi. Çünkü yasa balıkçıların kullandığı limanların balıkçı kooperatiflerine kiralanmasına hükmediyordu. Ancak yasa İzmir’de hayata geçirilemedi. Çünkü balıkçı barınağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harita planlarında görünmüyor.

Ancak balıkçılar 1994’ten bu yana teknelerini bu bölgeye bağlıyor. 500 teknenin bağlandığı bölgeden balıkçılar yıllardır ekmek yiyor.

Balçova Su Ürünleri Kooperatifi, yasa gereği barınağın kooperatife tahsis edilmesini istiyor.

Balıkçı barınağı kooperatife devredilemediği için denetim ve güvenlik sağlanamadığı gibi çevre sorunlarının da önüne geçilemiyor.

Balçova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Metin Karan, barınağı kooperatife kiralanmasıyla yapacakları yatırımları anlattı.

Balçova Su Ürünleri Kooperatifi, balıkçı barınağının bir an önce haritalara işlenerek limanın kiralanmasını talep ediyor.

# barınak # kooperatif # balıkçılık # çevre ve şehircilik bakanlığı # inciraltı # balıkçı barınağı