FETÖ Kumpası 28 Şubat Davası ertelendi

FETÖ'cü savcıların hazırladığı iddianamelerle yargılanan 28 Şubat davası sanıkları Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden hakim karşısına çıktı. 28 Şubat döneminde tabur komutanı olan Namık Kemal Çalışkan duruşmada tanık olarak dinlendi. Çalışkan, tankların neden Sincan'dan geçtiğini anlattı. Dava 14 Mart'a ertelendi.

28 Şubat davası yeniden başladı.

Birçoğu cezaevinde birçoğu ise firari FETÖ’cü savcıların kumpası olan 28 Şubat davasında Yargıtay bazı sanıklar için bozma kararı vermişti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onamıştı.

4 kişinin hakkındaki karar, “Hükümeti cebren vazife görmekten men" suçunda yardım eden sıfatıyla cezalandırılmaları gerektiğinden dolayı Yargıtay tarafından bozuldu.

Eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya haklarında karar bozulan kişiler arasında. Dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel hakkındaki karar da Yargıtay tarafından bozuldu.

Bozma kararının ardından 16 sanığın yeniden yargılandığı davanın yeni duruşması Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Ocak’ta görüldü. Sanık avukatları dönemin tabur komutanı Namık Kemal Çalışkan'ın tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Çalışkan, 1996-1998 yılları arasında kurmay yarbay rütbesiyle Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı Gösteri ve Tatbikat Tabur komutanı olarak görev yaptığını söyledi. Tankların önceden planlanmış, belli aralıklarla yapılan bir NATO tatbikatı kapsamında Akıncı Üssü'ne götürüldüğünü ifade etti.

ANKLAR NEDEN SİNCAN'A GÖTÜRÜLDÜ?

Dönemin tabur komutanı Namık Kemal Çalışkan şunları söyledi:

Hazırlık çalışmaları sırasında planlarda da mevcut olan kullanılabilecek 2 güzergah incelendi. Zırhlı Birlikler-Turgut Özal Köprüsü- Mehmetçik Lisesi ve Ayaş yolu güzergahında Ankara Çayı'nın üzerindeki köprüde Karayollarınca yürütülen güçlendirme çalışması olduğu için bu güzergah kullanılabilir değildi. İkinci güzergah olan Etimesgut-Sincan-Yenikent-Akıcı güzergahının kullanılması zorunluluk olarak ortaya çıktı. Meskun mahalden geçme zorunluluğu olduğu için bu intikalin Etimesgut Emniyet Müdürlüğü ve jandarma birimleri ile Tümen Merkez Komutanlığı tarafından koordine edildiğini biliyorum.

Yargıtay’ın bozma kararına karşı beyanları alınan sanıklardan İzzettin İyigün ve Kamuran Orhon aleyhteki bozma kararını kabul etmediğini belirtti. 28 Şubat döneminde görevi dışında bir şey yapmadığını ifade eden Orhon, “Hastalığımdan dolayı ABD'de bulunduğum dönemde istifa eden hükümetin istifasından sorumlu tutulmayı kabul etmiyorum" dedi.

Beyanların ardından ara karar açıklayan mahkeme, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Mart'a erteledi.

# mehmetçik # abd # ankara # fetö # yargıtay # tatbikat # eğitim # mahkeme # nato # ocak # jandarma # kumpas # Sincan # 28 şubat # Halil Kemal Gürüz # Namık Kemal Çalışkan