Antalya'da Karyağdı Armudu ağaçları sökülüyor

Antalya’nın Korkuteli ilçesi, gizli kalmış bir meyve cenneti. Oksijen denizi olarak bilinen ilçede meyvelerin hası, Karyağdı Armudu yetiştiriliyor. Yakın zamanda Coğrafi İşaret tescili alan Karyağdı Armudu’nun ağaçları şimdilerde bir bir kökleniyor. Ata meyvesinin maliyetlerine yenik düşen üreticiler, girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak planlı destek sunulmasını talep ediyor.

Yüzlerce ağacın gövdesi topraktan ayrılmış, bahçede upuzun yatıyor. İçimizi acıtan görüntüler adeta bir ağaç mezarlığını andırıyor. Yöresinin en has ürünü Karyağdı Armudu ağaçları bir bir kökleniyor.

Antalya’nın Korkuteli ilçesi, oksijen denizi olarak biliniyor. Yaylalar diyarında meyvenin en hası yetiştiriliyor. Karyağdı Armudu yakın zamanda Coğrafi İşaret tescili aldı. Bu, daha fazla üretim desteği, daha geniş pazar şartları anlamına gelmeliydi. Ancak öyle olmadı.

Karyağdı Armudu üreticisi ata meyvesinin maliyetlerine yenik düştü. Bölge üreticisine kazanç kapısı olan bahçeler bozuluyor, ağaçlar sökülüyor.

Kışın üzerine kar yağsa bile dalında kalabildiği için, yurdumuzun bilgeleri bu ismi yakıştırmış. Karyağdı Armudu, kara dayandı ama maliyetlere yenildi.

Korkuteli Meyveciler Birliği Başkanı Ali Kartop, Karyağdı Armudu ile ilgili son durumu anlattı. "Karyağdı Armudu için yapacak bir şey kalmadı mı?" sorusunu yanıtladı.

Kartop, yüksek girdi maliyetlerini sıraladı.

Başkan Kartop, tüm meyve üreticileri adına, bu maliyetlerin göz önünde bulundurularak bölge çiftçisine planlı destek sunulmasını talep etti.

# Antalya # ekonomi # kar # destek # çiftçi # üretim # kış # ağaç # Başkan # Tarım # Coğrafi İşaret tescili