Rusya, ABD ve NATO'yu uyardı

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna kışkırtmasını sürdürürken, Avrupa arabulucu rolüne soyundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmede Putin, Ukrayna’nın NATO’ya alınmasının Avrupa’yı savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmeyi de uzunluğuyla dikkat çeken bir masada yaptı, rahat tavırlarıyla dikkat çekti. Macron’un arabuluculuk girişimi, Fransız basınında alay konusu oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u ağırladı. Yaklaşık 5 saat süren Ukrayna toplantısının ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenlendi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ve ABD kışkırtmaları konusunda bir kez daha Avrupa ve NATO'yu uyardı:

Askeri altyapılarını sınırlarımıza kadar yaklaştıran NATO ve üye devletler, silahlı kuvvetlerimizi nereye ve nasıl yerleştireceğimiz konusunda bize ders vermeye kalkıyor. Rus birliklerinin kendi topraklarındaki eylemleri Ukrayna'ya karşı Rus tehdidi olarak sunuluyor.

Putin, ABD ve bazı müttefiklerinin Ukrayna'ya yaptıkları silah sevkiyatına da tepki gösterdi:

NATO üyesi ülkeler tarafından modern silahların sevkiyatına devam ediliyor. Ukrayna ordusunun modernizasyonu için önemli ölçüde mali kaynaklar ayrılıyor. Elbette bunları Cumhurbaşkanıyla 6 saate yakın bir süre konuştuk.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın, Kırım'ı geri almak için askeri yollara başvurmasının savaşa neden olabileceği uyarısı yaptı:

Ukrayna NATO'ya katılır ve Kırım'ı döndürmeye çalışırsa, Rusya ile NATO arasında bir çatışma olacaktır. Avrupa ülkeleri otomatik olarak savaşa sürüklenecek ve bunun kazananı olmayacak. NATO ile savaşa mı gireceğiz? Rusya ile savaşmak mı istiyorsunuz?

Ukrayna’nın Minsk anlaşmalarını feshetmeye çalıştığı kanaatini taşıdığını belirten Putin, sorunu çözümü için Minsk dışında bir alternatif olmadığını vurguladı.

''ÇÖZÜMÜN TEMELİ MİNSK ANLAŞMALARIDIR''

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, “Putin ile Ukrayna'ya konusunda ortaklaştığımız noktalar var” dedi. Rusya ve Avrupa’nın güvenlik garantileri konusunda birlikte çalışması gerektiğini belirtti.

Rusya ile Avrupa Birliği'nin, durumun istikara kavuşturulması ve gerilimin azaltılması için yeni mekanizmalar üzerinde anlaşması gerekiyor.

Macron, Rusya’nın ve Avrupa ülkelerinin bölgede kaos istemeyeceğini vurguladı. Minsk anlaşmalarının tam uygulanması ve Donbas’taki ihtilafın çözümü için Normandiya formatı çerçevesinde çalışmaların sürdüğünü hatırlattı:

Ukrayna meselesinin çözümü ancak siyasi olabilir ve bu çözümün temeli minsk anlaşmalarıdır.

Rusya, Ukrayna konusunda önümüzdeki günlerde de Avrupalı yetkilileri ağırlayacak. Bu kapsamda, 10 Şubat’ta İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın, 15 Şubat’ta da Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Mosbkova’da temaslarda bulunması bekleniyor.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # uyarı # cumhurbaşkanı # fransa # gündem # karadeniz # nato # Devlet # Macron # ders # moskova # savaş # kırım # basın # Arabuluculuk # Zelenskiy