İBB'nin suya zam girişimi reddedildi

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, suya 2 ay sonra yeniden zam yapma girişimi sonuçsuz kaldı. İSKİ’nin zam teklifi, İBB Meclisinde gerilimli geçen tartışmaların ardından AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

İSKİ'nin su fiyatlarına kademeli olarak öngördüğü zam teklifi reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ Genel Kurulu, zam gündemiyle olağanüstü toplandı. İSKİ'nin zam teklifinde, kullanılan su ile atık su bedeli ayrı ayrı kademeli olarak yer aldı.

5,56 lira olan 1 metreküp su, konutta 10 metreküpe kadar 6,40, 11-20 metreküpe 9,40, 21 ve üzerine ise 10,00 lira olarak öngörüldü. İş yerlerinde ise 15 metreküpe kadar 15 lira, 16-30 metreküp arasına 16,50 lira, 31 ve üzerinde ise 17,90 lira olarak teklif edildi.

Atık su bedeli için de konutta 10 metreküpe kadar 3,20 lira, 11-20 metreküpe 4,70 lira, 21 ve üzerine 5,00 lira artış teklif edildi.

CHP Grubu İSKİ'nin maliyetlerinde çok ciddi artışlar olduğu gerekçesiyle zammı savunurken, AK Parti grubu, suya yüzde 175'lere varan fahiş artışlar öngörüldüğünü belirterek, teklife karşı çıktı.

Teklifin hileli olduğunu söyleyen AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, “Su bedelini, su ve atık su bedeli diye birbirinden ayırıyorlar. Zammı küçük göstermeye çalışıyorlar." Dedi.

İBB Meclisinde tartışmalar nedeniyle zaman zaman tansiyon yükseldi, oturuma bir süre ara verildi.

Aranın ardından devam edilen kurulda İSKİ'nin su fiyatlarına kademeli zam teklifi, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

AK Parti'nin yüzde 42 ila yüzde 55 arasındaki teklifi, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve İBB tarafından kabul edilmedi. Kendi teklifleri olan yüzde 90 ila yüzde 175 arasındaki teklifi kabul etmemiz konusunda ısrar ettiler. Biz de İstanbullular adına yüzde 90 ile yüzde 175 arasında yapılmak istenen teklifi reddettik.

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ayrıca, İBB yönetiminin, insani su kullanım hakkının faturalara yansıtmayarak suç işlediğini söyledi:

Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hukuksuz bir şekilde bunu uygulamıyor. Eğer bu aydan itibaren uygulamazlarsa AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak suç duyurusunda bulunacağız, meclis üyeleri olarak.
# İstanbul # su # istanbul # istanbul büyükşehir belediyesi # ibb # ekrem imamoğlu # chp # ak parti # İyi Parti # parti # meclis # zam # İSKİ # Partisi # tevfik göksu # İBB Meclisi