Besicileri oğlak ve kuzu telaşı sardı

Kış aylarının sonuna yaklaştığımız şu günlerde besicileri tatlı bir telaş sardı. Kırklareli'nde dünyaya gelen kuzu ve oğlaklar besicilere baharı müjdeledi.

Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Trakya'da besiciler oğlak ve kuzu doğumlarının mutluluğunu yaşıyor.

Baharın müjdecisi olarak da nitelendirilen doğumlar, her yıl şubat ve martta yoğunlaşıyor. Kırklareli'nin Karakoç köyündeki besiciler de tatlı bir telaşın içinde.

Karadeniz kıyılarına paralel uzanan Yıldız Dağlarının eteklerinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler, en önemli geçim kaynakları olan hayvanlarıyla gece gündüz ilgileniyor.

Sabah ahırlardan otlaması amacıyla meraya götürülen keçi ve koyunlar doğum yapıyor. Besiciler, keçi ve koyunlarına doğum sırasında veteriner gibi müdahale ediyor. Yavruların sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi için yoğun çaba harcıyor.

Besiciler doğum sonrası oğlak ve kuzulara annelerinden ağız sütünü veriyor. Bu sayede soğuktan ve hastalıklardan korunmalarına yardımcı oluyor. Daha sonra oğlak ve kuzular bazen araçla bazen de yürüyerek ahırlara taşınıyor. Oğlak ve kuzular, anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda biberonla besleniyor.

# karadeniz # hayvancılık # kış # kuzu # küçükbaş # besici # koyun # şubat # keçi # oğlak