Avlan Gölü'nde su sevinci

Göller yöresinin en önemli sulak alanlarından Avlan Gölü’nde su sevinci yaşanıyor. Geçen yaz tamamen kuruyan göl, yağmur ve kar yağışları ile yeniden su tuttu. Elmalılılar, gölün yeniden su ile buluşmasından mutlu.

Antalya’nın Elmalı İlçesindeki 850 hektarlık alana sahip Avlan Gölü, geçen yaz tamamen kurumuş, göl tabanı çorak araziye dönmüştü. Göller yöresinin en önemli sulak alanlarından Avlan Gölü’nde, son yağışlarla birlikte su seviyesi yeniden yükseldi.

Karstik oluşumlu göl, sedir ormanlarının bulunduğu Elmalı Dağı ve Bey Dağları arasında yer alıyor. Göl, 1975 yılında kurutulmuştu. Bölgede yağış ve nem azalmış, tarım ürünlerinde verim düşmüştü. Gölün yeniden oluşturulması için çalışmalar yapılmıştı. Ancak giderek azalan yağışlar ve kaçak sondajlar nedeniyle de göl tamamen kurudu. Göldeki ekosistem neredeyse yok oldu.

Bu yılın yoğun yağmur ve kar yağışlarıyla göl yeniden su tuttu. Yöre insanı durumdan oldukça mutlu. Kuruduğunda gölü terk etmek zorunda kalan kuşlar, göle tekrar geri döndü. Antik dönemden bu yana çevresine yaşam veren, tarım alanlarına bereket katan göl, eşsiz manzarası, ekolojisi, florası ve faunası ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan, herkesi Avlan Gölü’nün eşsiz güzelliklerini yaşamaya çağırdı.

# Antalya # su # antalya # yağmur # Kültür # son # kuraklık # yaz # Avlan Gölü