Rusya'dan Avrupa'ya Kuzey Akım 2 yanıtı

Yaptırım kararları açıklasa da Avrupa harcadığı enerjinin yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor. Bu durum Avrupa'da da tartışma konusu oldu. Birlik içinde Atlantik'e yakın olan isimler Rusya'ya karşı daha sert adımlar atılmasına Rusya'dan alınan enerjinin engel olduğunu söyledi. AB'nin ortak yaptırım kararına tepki gösteren Eski Rusya Devlet Başkanı Medvedev ise "Avrupa'nın doğal gaza 2 bin avro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz" sözleriyle yanıt verdi.

Almanya, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanımasına tepki olarak, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 doğal gaz projesinin onay sürecinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Almanya’nın Kuzey Akım 2 yaptırımına Rusya’nın Eski Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, sosyal medyadan yanıt verdi. Medvedev, " Avrupa'nın doğalgaza 2 bin Euro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.

AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 90'ını ithal ediyor. Rusya, yüzde 45 ile Avrupa’ya en fazla doğal gaz tedarik eden ülke konumunda bulunuyor.

Rusya'dan alınan enerji Avrupa Birliği'nde derin ayrılıklar yaratıyor. Birlik içinde Atlantik'e yakın olan isimler Rusya'dan alınan enerjinin AB'nin daha sert tavırlar alınmasını önlediğini savunuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Rusya ile yaşanan krizde Rus gazına fazla bağımlı olduklarının ortaya çıktığını söyledi. Vonder Leyen, tedarikçileri çeşitlendirmeleri gerektiğini söyledi:

- Kuzey Akım 2, Avrupa'nın tamamına enerji arz güvenliği ışığında değerlendirilmelidir. Çünkü bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir. Tedarikçilerimizi çeşitlendirmeli ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmalıyız.

Avrupa Birliği'ni yeniden hizaya çekmek isteyen ABD de birlik içinde uzun zamandır enerji meselesini gündeme getiriyor.

# abd # rusya # almanya # avrupa # avrupa birliği # Devlet # ab # rus # enerji # doğal gaz # Ursula von der Leyen # rus gazı # Donetsk # Luhansk