''Erbakan'ı istifaya ben ikna ettim''

Dönemin DYP Genel Başkanvekili Hasan Ekinci, 28 Şubat’ın yıl dönümünde Başbakan Necmettin Erbakan’ı istifaya kendisinin ikna ettiğini açıkladı. Ekinci, 13 Haziran 1997’de Erbakan’ın daveti üzerine Tansu Çiller ile birlikte Başbakanlık’taki toplantıda neler konuşulduğunu anlattı. Erbakan’ın ‘Atatürkçü ve Cumhuriyet ile probleminin olmadığını’ söyleyen Ekinci, ‘dönemin Genelkurmay Komuta Kademesinin terörü sıfırladığını, 28 Şubat’ın da darbeyle ilgisi olmadığını’ belirtti.

28 Şubat'ın dönemin Refahyol hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan'ı hedef aldığı ve istifaya zorlandığı yalanı bir kez daha çöktü.

28 Şubat’ın 25'inci yılında dönemin DYP Genel Başkanvekili Hasan Ekinci, Başbakan Necmettin Erbakan’ın istifası ile ilgili yaşanan süreci açıkladı. Sözcü Gazetesi’ne konuşan Ekinci, Erbakan’ı istifaya kendisinin ikna ettiğini söyledi.

13 Haziran 1997’de Başbakan Erbakan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Devir Teslim Töreninden sonra Tansu Çiller’i Başbakanlık Konutu’na davet etti. O toplantıda DYP adına genel başkanvekili Hasan Ekinci ve Cevdet Akçalı da vardı. Refah Partisi’nden ise Adalet Bakanı Şevket Kazan ile Fehmi Adak hazır bulundu.

YA SEÇİM YA DA DEĞİŞİKLİK

Hasan Ekinci, o toplantıda başbakan Erbakan’a erken seçim ya da hükümetten çekilme seçeneklerini sunduğunu söyledi:

Türkiye gergin. Çözüm için ya seçime gideceğiz ya da dönüşümlü başbakanlık protokolünde değişiklik yapacağız. Tansu Hanım Başbakan olursa belki bu gerginlik gider. Askerlerin de ciddi rahatsızlığı var. Bugün 13 Haziran. Eğer 17 Haziran'a kadar çekilip iki yılı bir yıla indirmezseniz, DYP olarak Çarşamba günü grupta karar alıp hükümetten çekileceğiz.

''İSTİFAMI CUMHURBAŞKANINA SUNACAĞIM''

Ekinci konuşmanın ardından Başbakan Erbakan’ın nasıl istifa kararı verdiğini anlattı:

Erbakan Hoca, ayağa kalktı, “Her şeyi açık seçik anlattınız. Sizin istifa etmenize gerek yok. İstifamı Cumhurbaşkanına sunacağım” dedi. Dışarıya çıkığımızda, Şevket Kazan bana sarıldı, “Biz bir türlü ikna edemiyorduk” dedi. Onlar da gerginliğin bitirilmesi için böyle bir değişikliği yerinde buluyorlardı.

Necmettin Erbakan’ın ‘Atatürkçü ve Cumhuriyet ile probleminin olmadığını’ söyleyen Ekinci, ‘döneminin Genelkurmay Komuta Kademesinin terörü sıfırladığını, 28 Şubat’ın da darbeyle ilgisi olmadığını’ belirtti.

# türkiye # istifa # başbakanlık # Partisi # çözüm # necmettin erbakan # tansu çiller # Şevket Kazan # Hasan Ekinci # dyp