Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Rusya'nın saldırısı kabul edilemez''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Rusya ile Ukrayna arasında yaşananları değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyoruz'' dedi. ABD ve Avrupa'nın bu süreçte dirayetsiz bir tavır gösterdiğini belirten Erdoğan, ne Rusya ne de Ukrayna'dan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleşti.

Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyon ile ilgili konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- Dünyanın bir süredir köklü değişim sürecinden geçtiğini her fırsatta tekrar ediyoruz. Bu sistemin temelini oluşturan 1. ve 2. Dünya savaşı hak arama değil, paylaşım mücadeleleriydi. Biz bu mücadelede masadaki değil menülerdeki ülkelerden biriydik.
- Zaten sancılı olan bu sistem, soğuk savaşın sona ermesinin ardından iyice dengesizleşmiştir. Küresel yönetim sistemindeki çarpıklık yaşanan her Hadise ile özellikle kendini yeniden gösteriyor. Kendi güvenlikleri ve refahları dışında hiçbir şeyi önemsemeyen ülkelere, süslü kavramlar arkasına sakladıkları çirkin yüzleri artık ortaya çıkmaktadır. Son olarak Ukrayna'da yaşanan gelişmeler bu gerçeği göstermiştir.

''UKRAYNA VE RUSYA'YA SORUNU DİYALOG YOLUYLA ÇÖZMESİ TELKİNİNDE BULUNDUK''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerde Türkiye'nin yaklaşımı ile ilgili konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde barışı ve huzuru isteyen bir ülke olduğunu dile getiren Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

- Öncelikle şu hususun altını çizmek isterim. Türkiye bölgesinde barışı huzuru isteyen bir ülkedir. Bu tavrımızı her yerde gösterdik.
- Karadeniz'in kuzeyinde de Ukrayna ve Rusya'ya aralarındaki sorunu diyalog yoluyla çözmesi telkininde bulunduk. Yine bu süreçte barış ve istikrarın temini için çok yönlü diplomasimizi devreye soktuk. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından dolayı gerçekten üzgünüz. NATO başta olmak üzere her platformda ülkemizin meseleye bakışını ifade etmeye devam ediyoruz.

UKRAYNA'DAN AYRILAN TÜRK VATANDAŞLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Ukrayna'dan ayrılan Türk vatandaşları ile ilgili bilgi de verdi.

İkazların önceden yapıldığını hatırlatan Erdoğan, 5 bin vatandaşın Ukrayna'dan tahliye edildiğini söyledi.

- Ukrayna'daki 20 bin vatandaşımıza, diplomatik misyonlarımıza kayıtlı iletişim numaralarını arayarak ikazlarımızı yaptık. 22 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlarımıza bölgeden ayrılmaları çağrısında bulunduk. THY Ukrayna'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımıza ve diğer ülke vatandaşlarına gereken imkanı sağladı.
- Çatışmanın ertesi gününden itibaren otobüslerle tahliye işlemini başlattık. Çeşitli şehirlerdeki vatandaşlarımızı trenlerle önce Romanya ve ardından ülkemize getirecek çalışmanın içindeyiz. Halen Ukrayna limanlarında bulunan Türk bayraklı gemilerimiz, TIR'larımızın durumlarını yakından takip ediyoruz. 5 bin vatandaşımız ülkemize ve diğer ülkelere geçmiştir. Gelişmelere ve taleplere göre tahliye işlemlerini sürdüreceğiz.

''RUSYA'NIN SALDIRISINI KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Montrö Sözleşmesi'ne de değindi.

Montrö'nün Türkiye'ye verdiği yetkiyi kullanma kararında olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın da saldırısını kabul edilemez bulduklarını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinden yana olduklarını ifade etti.

- Montrö Sözleşmesinin ülkemize verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanındayız.
- ABD ve Avrupa'nın dirayetsiz tavrı ibretlik bir vaka olarak kayıtlarımıza aldık. Bunlar bizim sınırlarımız tehdit altında iken tecrübe ettiğimiz hususlardı. Tabii bu süreçte bizim için önemli olan kendi duruşumuzdur. Türkiye BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmiştir, bundan sonra da yerine getirecektir. Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz.

Yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkeden de vazgeçmeyeceklerini belirtti.

- Ne Ukrayna'dan ne Rusya'dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Maruz kaldığımız çifte standarda rağmen ekonomik, askeri ittifakımızdan vazgeçmiyoruz.
- Afrika'dan Güney Amerika'ya ilişkilerimizi sıkı tutuyor, bizden yardım isteyen hiçbir toplumu ve devleti yüzüstü bırakmıyoruz. Yalanla ve iftira ile belki günlük siyaset yürütülebilir ama Türkiye'nin yüksek çıkarları savunulamaz, geliştirilemez.
- Milletimizin ihtiyacı ülkemizin istikametini 1990'lara değil, 2053'lere çevirecek liderlerdir, yönetimlerdir. Ülkemizin son dönemdeki sınamaları gibi Karadeniz'deki krizi de selametle atlatacağından kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü Türkiye artık siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri ve istihbari altyapısıyla kendi politikalarını üretecek ve uygulayacak seviyeye gelmiş bir devlettir. Hiçbir ittifakın, hiçbir iş birliğinin sağladığı avantajlardan vazgeçmeden kendi göbeğimizi kendimizin keseceği, ihtiyacımız olan tüm araç gereci üretebileceğimiz bir yapı kurana kadar durup, dinlenmeden çalışacağız.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # bakanlar kurulu # operasyon # türk # son dakika # karadeniz # avrupa # nato # dünya # son # askeri # Montrö Sözleşmesi