''Türkiye'nin yaptırımlara katılmaması ilişkileri geliştirecektir''

ABD ve batılı ülkelerin, Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik ve siyasi yaptırımlar, Moskova'yı yeni arayışlara yöneltti. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu yaptırımlara katılması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’in Ruslar için önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmasını sağladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eski basın sözcüsü Sergey Markov, ortaya çıkan yeni durumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için de önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlara dahil olmaması hem KKTC hem Türkiye hem de Rusya için yeni fırsatlar doğurdu.

“TÜRKİYE’NİN YAPTIRIMLARA KATILMAMASI İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİREBİLİR”

Aydınlık gazetesine konuşan Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Sergey Markov, ABD’nin baskısına rağman Türkiye’nin yaptırımlara direndiğini söyledi. Bu durumun Türkiye - Rusya ilişkilerinin birçok alanda gelişmesine olanak sağlayacağını vurguladı:

- Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmamasının ekonomik olarak iyi sonuçları olacaktır. Çünkü birçok Batılı şirket Rusya’yı terk etti. Bu şirketlerin yerine Türk şirketleri gelebilir. Ve birçok Rus bankası da Batı tarafından bloke edildi. Türk bankaları Rusya’da milyonlarca turiste kredi kartı hesapları açabilir. Bu ekonomik olarak büyük bir fırsat. Çünkü ABD ve Avrupa Türk bankalarını bloke edemez

"RUSYA'NIN DİKKATİ KKTC'YE YÖNELDİ"

Bir dönem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcülüğünü de yapmış olan Sergey Markov, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Rusya karşıtı yaptırımlara güçlü şekilde katıldığını anımsattı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Rusya açısından bir fırsat olacağına dikkat çekti:

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bu yaşanan krizde kendine fazlaca yarar sağlayabilir. Çünkü Yunanistan ve Güney Kıbrıs, çok güçlü bir şekilde Rusya’ya karşı yaptırımlara destek verdi. Dolayısıyla Rusya muhtemelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın KKTC hakkında pozisyonunu dikkate almayacak. “Şu anda bahar mevsimine giriyoruz, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilileri ve KKTC yetkilileri hemen Rus turistleri davet etmek için hazırlık yapmalı. Charter uçuşlar ayarlanmalı ve ek turlar uygulamaya konulmalı.

Rusya, Türkiye açısından önemli bir ticari ortak ve turizm bu ekonomik ilişkide büyük bir yere sahip… Her yıl ortalama 5 milyonun üzerinde Rus turist Türkiye’ye geliyor. “Şu anda çok sayıda Rus turist Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidebilir.” diyen Markov, bu durumun KKTC ekonomisini birkaç kat büyütebileceğini söyledi:

- Bahar mevsimine giriyoruz, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkilileri ve KKTC yetkilileri hemen Rus turistleri davet etmek için hazırlık yapmalı. Charter uçuşlar ayarlanmalı ve ek turlar uygulamaya konulmalı.

"RUSYA, UKRAYNA İLE DEĞİL ABD İLE SAVAŞIYOR"

Markov, Aydınlık gazetesinde yer alan demecinde, Ukrayna krizinde Rusya’nın mücadele ettiği tarafın ABD olduğunu vurguladı. Hükümetin arabulucuk girişimini eleştirdi.

- Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Fakat Rusya için karşıda olan taraf Ukrayna değil ABD. Biz çeşitli darbelerle Ukrayna’yı işgal eden ABD ile karşı karşıyayız. CIA Ukrayna’da darbe yaptı. Ardından meşru olmayan pro-Amerikan bir hükümet kurdu. Rusya’nın başlattığı Neonazizm’e karşı operasyonlardan sonra Türkiye barışı koruma amaçlı rol oynayabilir.

15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminde NATO'nun rolüne dikkati çeken Markov, ABD ve müttefiklerinin Suriye’de PKK/PYD terör örgütllerini de desteklediğini hatırlattı.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # suriye # türk # KKTC # Kıbrıs # hükümet # karadeniz # nato # aydınlık # yaptırım # rus # savaş # sergey markov