ABD'nin petrol resti geri tepti

ABD’nin Rus petrolü ve doğalgazını yasaklama hamlesi, Rus gazını kullanan Avrupa ülkelerinde ters tepti. Macaristan ve Hollanda, karara karşı olduklarını açıkladı. Öte yandan, ABD yönetimi ile ilişkileri gerileyen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın, Washington’un görüşme taleplerini reddettiği belirtildi.

Ukrayna’ya silah sevkiyatını yasaklayan NATO üyesi Macaristan, ABD’nin petrol yaptırımlarını da desteklemeyeceğini duyurdu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya'ya yönelik özellikle enerji alanındaki yaptırımların, tüm Avrupa ülkelerini etkilediğini belirtti. Macaristan'ın, doğal gaz ve petrolün büyük bir kısmının Rusya'dan aldığını hatırlatan Orban, “yaptırımlar, petrol ve doğal gaz alanına genişletilemez. Savaşın bedeli, Macar ailelere ödetilemez” dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Rusya'dan petrol ve doğalgaz tedarikinin kesilmesine karşı olduğunu açıkladı.

Rutte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te ortak basın düzenledi. “Bugün Rusya'dan petrol ve gaz alımının kesilmesini talep etmem mümkün değil, çünkü buna ihtiyacımız var” dedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, yükselen fiyatların damgasını vurduğu enerji krizini, 1973 petrol krizine benzetti.

Le Maire, "mevcut durumun, yoğunluk ve şiddet açısında 1973 petrol kriziyle karşılaştırılabilir olduğunu söylemek abartı olmaz" dedi.

Öte yandan, ABD yönetimi ile ilişkileri gerileyen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın, Washington’un görüşme taleplerini reddettiği bildirildi. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile görüşme girişimlerinin başarısız olduğunu yazdı.

ABD, bu ülkelerle, artan petrol fiyatlarının durumunu görüşmeyi planlıyordu.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # ekonomi # cumhurbaşkanı # fransa # suudi arabistan # nato # Hollanda # Mark Rutte # Birleşik Arap Emirlikleri # Macron # Biden # petrol # enerji # doğal gaz # macaristan # Zelenskiy # viktor orban