AB'den ABD'ye petrol yaptırımı tepkisi

Macaristan, Avrupa Birliği’nin, Rus petrolü ve gazına yaptırım uygulamayacağını açıkladı.Avrupa Birliği, Ukrayna’nın üyeliği konusunda da bölündü. Fransa ve Almanya, Kiev’in Avrupa Birliğine hızlı katılım talebini desteklemediklerini açıkladı. Ukrayna konusunda en çarpıcı itiraf ise Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borrel’den geldi. Borrel, “Ukrayna'ya NATO üyeliği sözü vermek hataydı” dedi.

Avrupa Birliği’nin, Fransa’daki gayrı resmi liderler zirvesi devam ederken, Macaristan’dan Rusya'yı hedef alan enerji yaptırımları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Facebook sayfasında yayınladığı videoda, Avrupa Birliği'nin Rus gazı veya petrolüne yaptırım uygulamayacağını söyledi.

Orban, "Bizim için en önemli konu, lehte bir şekilde halledildi; Gaz veya petrole uygulanacak yaptırımlar olmayacak, bu nedenle Macaristan'ın enerji arzı önümüzdeki dönemde güvende" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN ADAYLIĞI AB'Yİ BÖLDÜ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'ne başvuru belgesini imzalamış, Ukrayna için süreci daha hızlı yürütecek özel bir prosedür istemişti. Ancak bu talep Avrupa Birliği’nden döndü. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Fransa’da yapılan liderler zirvesinde, Ukrayna'ya aday statüsü verilmesi konusunda anlaşamadıklarını söyledi.

Almanya ve Fransa da Kiev’in “adaylığın hızlandırılması” talebini desteklemediklerini açıklamıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna konusunda , 27 ülke ile dış, ekonomik ve mali politika konularında oy birliğiyle kararlar almanın zor olduğunu söyledi. Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki 2017 Ortaklık Anlaşmasına atıfta bulunan Scholz, “Kiev ile izlememiz gereken yol budur” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Avrupa Birliğine üyelik bugünden yarına olmaz. Bu, zaman alacak bir süreç" açıklaması yapmıştı.

''UKRAYNA'YA NATO ÜYELİĞİ SÖZÜ VERMEK HATAYDI''

Ukrayna konusunda en dikkat çekici itiraf ise Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borrel’den geldi. Borrel, Batı'nın Rusya ile ilişkilerde Ukrayna'ya NATO üyeliği sözü vermek gibi bir dizi ‘hata’ yaptığını söyledi. “Önerdiğimiz ve sonra uygulayamadığımız şeyler var. Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği vaadi gibi. Tutamayacağınız sözler vermenin bir hata olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Borrel ayrıca, Avrupa Birliği’nin Ukrayna'ya ek 500 milyon avroluk askeri yardım yapacağını duyurdu.

# abd # rusya # Ukrayna # cumhurbaşkanı # almanya # fransa # nato # avrupa birliği # ab # batı # petrol # yaptırım # doğal gaz # Gürcistan # askeri # macaristan # kiev # Zelenskiy # Olaf Scholz # Joseph Borrell