28 ayda FETÖ'ye 25 büyük operasyon

3 Bin 736 bin şüpheliden 630’u tutuklandı, 563’ü itirafçı oldu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasına 25 farklı operasyon ile ağır darbe vurdu. 19 Kasım 2019’dan bu yana 3 bin 736 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bin 630 şüpheli tutuklandı, 563 kişi faydalı itirafçı oldu.

Fethullahçı Terör Örgütünün askeri mahrem yapılanması ile mücadelede önemli başarılar elde edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 yıl 4 ayda 25 operasyon ile FETÖ’nün kripto unsurlarına ağır darbe indirdi.

Operasyonlar 19 Kasım 2019 tarihinde başladı. Terör savcılığı titiz çalışmayı Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Tem Dairesi Başkanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak yürüttü. TEM Daire Başkanlığı’ndaki “ülke geneli ankesörlü / kontörlü hat veri havuzundan” faydalanılarak mahrem imamlarla örgütsel bağı bulunduğu asker şahıslara yönelik 25 ayrı ana grup operasyon yapıldı.

Bu operasyonlarda 3 bin 736 şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verildi. Gözaltı talimatı verilen şüphelilerden 2 bin 306’sı muvazzaf asker, 709’u muvazzaf olmayan asker, 766’sı darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okul öğrencisiydi. Bin 630 şüpheli tutuklandı, 563 şüpheli de faydalı itirafçı oldu.

563 faydalı itirafçının verdiği bilgilerle soruşturmalar genişletildi. Mahrem sorumlu ile sabit telefon irtibatını kabul eden ancak faydasız bilgiler veren şüpheliler ise tutuklanması istemiyle adliyeye sevk edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosunun tutuklamaya sevk ettiği bin 33 kişi ise adli kontrol uygulanarak serbest bırakıldı. Sulh ceza hâkimlikleri serbest bırakmalara; “ilk kez hâkim önünde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmaları, etkin pişmanlıktan yararlanma ihtimali, kuvvetli suç şüphesi bulunsa da adli kontrol tedbirinin ölçülü olması, sağlık durumu” gibi nedenleri gösterdi.

84 şüpheli sonradan değişen delil ve sağlık durumları nedeniyle kolluk tarafından serbest bırakılırken, 109 şüpheli de Covid-19 tespiti nedenleriyle gözaltı talimatları iptal edildi. 350 şüpheli ise firari durumda.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ’nün askeri mahrem sorumlularının sabit, ankesörlü, büfe telefonlarla ilişki kurduğu ordu içindeki kripto unsurlarına yönelik soruşturma ve operasyonlarının devam edeceği öğrenildi.

# İzmir # sağlık # izmir # operasyon # terör # gözaltı # asker # emniyet # telefon # İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ