NATO savunma bakanları olağanüstü toplandı

NATO savunma bakanları, Brüksel’de, Rusya-Ukrayna gündemiyle toplandı. ABD ve Hollanda Savunma Bakanları, Ukrayna'ya silah sevkiyatının süreceği mesajını verdi. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, NATO toplantısının ardından Slovakya ve Bulgaristan’a gideceği bildirildi. Ziyarette ABD'nin Bulgaristan ve Slovakya’daki S-300 hava savunma sistemlerin Ukrayna’ya verilmesini isteyeceği iddia edildi.

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Brüksel’de Rusya- Ukrayna gündemiyle olağanüstü toplandı.

Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temsil ettiği toplantı öncesinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ortak basın toplantısı düzenledi.

Austin, NATO ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini söyledi, “ Kiev yönetimine silah sevkiyatına devam” mesajı verdi:

- Buradaki varlığımız dünyaya Ukrayna'ya desteğimizde birlik içinde olduğumuza dair bir sinyal gönderiyor. Ukrayna'nın kendini savunma haklarını destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise çatışmanın Ukrayna topraklarının ötesine geçmemesi için çalıştıklarını söyledi:

- NATO'nun bu krizin Ukrayna topraklarının ötesine ulaşmasını engelleme konusunda bir sorumluluğu var. İttifakın doğusundaki NATO varlığını artırmamızın nedeni de budur.

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren de Ukrayna'ya silah tedarikini sürdüreceklerini söyledi. Ollongren, "Hollanda ve diğer ülkeler Ukrayna'ya silah göndermeye devam edecekler. Kiev’e desteği sürdüreceğiz" dedi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Slovakya ve Bulgaristan’a gideceği bildirildi. Bulgaristan ve Slovakya’nın, elinde Rus S-300 hava savunma sistemleri bulunuyor. ABD’nin, iki ülkeden bu sistemlerin Ukrayna’ya verilmesini isteyeceği iddiaları gündeme gelmişti.

Rusya’nın NATO Kuşatmasına karşı Ukrayna harekatı devam ederken, yaklaşık 30 bin NATO askeri de “ kış tatbikatı” için Norveç’te...

Norveç’in Kuzey’inde yapılan "Soğuk Mukabele 2022" tatbikatına, 27 ülkeden 30 bin asker ve çok sayıda sivil kurum katılıyor. Tatbikatta, "Norveç'in saldırıya uğradığı ve ittifak anlaşmasının toplu savunmayı öngören 5. maddesinin harekete geçirildiği" senaryo uygulanıyor.

Tatbikat, önümüzdeki bir ay boyunca kara, hava ve denize devam edecek.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # tatbikat # nato # norveç # kış # savunma # rus # Savunma Bakanları # stoltenberg # Lloyd Austin # kiev