Hukukçular ve sağlıkçılar teklifi olumlu karşıladı

Kadına ve sağlıkçılara yönelik şiddetin önlenmesi hakkında düzenlemeleri içeren kanun teklifi hukukçu ve sağlıkçılar tarafından olumlu karşılandı. Hukukçular, düzenleme ile kadına yönelik şiddette caydırıcılığın artacağını ifade etti. Sağlıkçılar ise yeni düzenleme ile şiddetin önlenmesi noktasında umutlandıklarını belirtti.

Kadına ve sağlıkçılara yönelik kanun teklifi yankıları sürerken kadın ve sağlık camiası teklifi olumlu olarak değerlendiriyor.

16 Mart’ta Meclis’e sunulan Türk Ceza Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi Adalet Komisyonu’na gönderildi. Teklifle kadına yönelik şiddette failin kılık ve kıyafetine özen göstermesi gibi durumlarda iyi hal indirimi uygulanmayacak olmasını hukukçular Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Teklifle kadına karşı işkence suçunun cezası 5 yıl, kadına yönelik eziyet suçunda hapis cezası 2 yıl 6 aya çıkarılacak. Hukukçular, kadına yönelik suçlarda cezaların artırılması ile caydırıcılığın yükseleceğini de kaydetti.

Vatan Partisi Öncü Kadın Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Zühre Genişel ısrarlı takibin suç kapsamına girmesinin de önemli bir adım olduğunu söyledi:

- Kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Oluşan bir zarar varsa bu zararın giderilmesi maddi gerçeğe ulaşılabilmesi eylemli pişman hali bekliyor kanun. Eylemli bir pişmanlığı söz konusu olursa iyi hal indirim uygulanması söz konusu olacak. Takdir yetkisi her hakim tarafından farklı değerlendirilebilir. Bunun da önüne geçmek için sınırlı bir hale getirilmiş.
- Kanun bu anlamda kadına yönelik şiddette bir politikaya vurgu yapıyor. Kadına yönelik şiddete cezaları caydırıcı hale getirerek bu mücadelenin bir ayağını daha gerçekleştirmiş oluyor diye düşünüyoruz.
- Dolayısıyla mağdur olan kadının uzlaşma yoluyla şikayetinin sonuçsuz kalmasına sebep olacağı için uzlaştırma kapsamı dışında bırakılması doğası gereği yapılması gereken bir düzenlemeydi. Çünkü ısrarlı takip birden fazla davranışı ve süreci ifade eder.

Zühre Genişel, kadına ve sağlıkçılara yönelik kasten yaralamanın katalog suçları arasına girmesi ile sürecin nasıl işleyeceğini de anlattı. Genişel, düzenlemelerin Türk Ceza Kanunu’nda yapılacağı için hükümlerin uygulanmasında sorun yaşanmayacağını da kaydetti:

- Kasten yaralama suçunda tutuklama nedeni olduğu kabul edilir. Çoğu zaman soruşturma yürütülmüyordu. Uygulama noktasında sorun çıkmaz mahkemeler o kararı verecektir.

Teklifte sağlıkçılara yönelik şiddet suçuyla ilgili düzenlemeler de yer aldı. Sahim-Sen Genel Başkanı Ezgi Özlem Akarken, yanlış veya eksik tedavi sonrası haklarında açılan davalarında gerekli yasal güvence ve desteklerin sağlanacak olması ile umutlandıklarını ifade etti:

- Sağlıkta şiddetin önlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ile umutlandık sağlıkta şiddet olaylarının şiddet olaylarının daha düzgün hale geleceğine inanıyoruz. TBMM'deki vekillerimize güveniyoruz. Sağlık çalışanları bir koruma kalkanına alınsın. Her olaya karşı malpraktis davaları açılmasın.
# sağlık # vatan partisi # cumhurbaşkanı # tbmm # türk # Ulusal # Vatan # kanun # hukuk # mart