NATO Ukrayna gündemiyle toplanacak

NATO Liderler Zirvesi, Brüksel’de olağanüstü toplanacak. Toplanıtının gündeminde Rusya’nın Ukrayna harekatı var. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin de zirveye çevrim içi katılması bekleniyor. Ukrayna’nın üyeliğinin zirvenin gündeminde olmadığını açıklayan NATO Genel Sektereri Stoltenberg, Rusya ve Çin’i hedef alan ifadeler kullandı. Öte yandan zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’de ikili görüşmeler yapacak.

Nato Liderler Zirvesi, Ukrayna gündemiyle olağanüstü toplanacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvede liderlerin, Rusya’nın Ukrayna operasyonu konusunda kararlar alacağını söyledi. “Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyen Stoltenberg, NATO’nun doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını söyledi.

Polonya, Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesi önerisinde bulunmuştu. NATO Genel Sekreteri, barış gücü konusunun gündemde olmadığı söyledi; "NATO, Ukrayna'ya barış gücü göndermeyecek" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin de zirvenin gündemine gelmeyeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, konuşmasında Rusya’nın yakın müttefiki Çin’i de hedef aldı. Çin’in Rusya’ya teçhizat desteği verdiğini öne sürdü. “NATO liderlerinin, Çin'e, işgali kınaması ve Rusya'ya maddi destek sağlamaması yönünde çağrı yapmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

NATO üyesi 30 ülkenin liderlerinin katılacağı zirvede, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de çevrim içi bir konuşma yapması bekleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brüksel’de NATO ülkelerinin liderleriyle ikili temaslarda bulanacak. Erdoğan’ın bu kapsamda, ABD Başkanı Biden'la da bir araya gelmesi bekleniyor.

# abd # rusya # Ukrayna # erdoğan # çin # operasyon # nato # Devlet # savunma # liderler zirvesi # Zelenskiy