Kadın örgütleri İçişleri'nin genelgesi değerlendirdi

İçişleri Bakanlığının kadına yönelik şiddetle ilgili genelgesi, kadın örgütleri tarafından önemli bir adım olarak karşılandı. Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Vatan Partisi Öncü Kadın, genelge ile mücadeleyi benimsetme ve İçişleri Bakanlığının altyapısını geliştirecek yönde bir hamle yapılacağını ifade etti. CKD ve Öncü Kadın yöneticileri, önerilerini Ulusal Kanal’a anlattı.

Kadına yönelik şiddete karşı yeni adımlar açıklandı. Kadın örgütleri adımları değerlendirdi.

İçişleri Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi. Kadın örgütleri, 5 milyon erkeğe eğitim verilmesini sağlayacak, elektronik kelepçe sayısını bin 500’e çıkaracak, gizlilik kararını hemen uygulayacak genelgenin önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Kadına yönelik şiddetle mücadele için kolları sıvayan Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, genelgede yer alan kadın konuk evlerine değindi. 2022 yılında nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerce en az 10 yeni kadın konukevinin açılması yönündeki hedefin yeterli olmadığını söyledi:

- 6284’te bunlar zaten var mağdurun kimliğinin gizlenmesi. bu zaten var ama ne kadar özen gösteriliyor. Burada bizim anladığımız içişleri bakanlığı denetimleri artıracak. Bilincine yatırmak bir yandan denetimi sıklaştırarak bir yandan bilinçlere yerleştirmek.

- Kadın konuk evlerinde yetkin personel çalıştırılması lazım beceri meslek edindirme okuma yazma nitelik yönünden bir ifade getirilmemiş hem de sayıyı az buldum mesela 50 bin üzeri nüfusu getirin artırın.

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Sekreteri Eylem Göksu Yıldırım da genelgeyle ilgili Ulusal Kanal’a konuştu. Yıldırım, eğitim verilecek 5 milyon erkeğin profilinin genelgede yer almadığını belirtti:

- Devletin aynı zamanda bakanlığımızın mücadele konusundaki eksikliğinin tamamlanması ve bununla kararlı bir mücadele verilmesi yönünden çok önemli gelişmeler olarak görüyoruz.
- Özellikle elektronik kelepçe, kolluk kuvvetlerine eğitim verilmesi, bu eksiklerin tespit edilmesi çok önemlidir.

CKD ve Öncü Kadın yöneticileri, genelgeden sonra hangi adımlar atılması gerektiğini Ulusal Kanal’a anlattı.

Prof. Dr. Tülin Oygür, eğitimin önemine dikkat çekti:

- Bilimsel nitelikli parasız ve kesintisiz 1+12 eğitim sistemi getirilmeli bütün çocuklarımızı hayata bir şey üreten sanat tarım insan üreterek gerçekleşir üreten mutlu bir gençlik yaratmamız lazım. Kadın erkek eşitliğini toplumumuza kadın ve erkeğimizin bilincine kadın ve erkeği üretim ilişkilerinde eşitleyerek başarabiliriz.

Eylem Göksu Yıldırım da, atılan adımların tek başına yeterli olmadığını söyledi:

- İçişleri Bakanlığımızın yayınladığı genelge ve bunun yanında atılan diğer adımlar, kadına yönelik şiddeti önlemede ve tek başına yeterli değildir. Çünkü kadına yönelik şiddet, toplumsal bir sorundur. Bu toplumsal sorunu ancak topluma yönelik atılacak adımlarla ancak çözülebilir. Yeni bir toplum yaratma mücadelesidir kadına yönelik şiddetle mücadele etmek.
# vatan partisi # ulusal kanal # cumhuriyet # kadın # genelge # kadına şiddet # Ulusal # Vatan # gençlik # Cumhuriyet Kadınları Derneği # CKD # Tarım # Partisi # içişleri # Kadına Yönelik Şiddet # öncü kadın