Zelenskiy Türkleri katleden örgütü övdü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Yunan Parlamentosu’na seslendiği konuşmasında skandal ifadeleri ortaya çıktı. Zelenskiy, 19. yüzyılda Osmanlı’ya isyan ederek Mora’da on binlerce Türk’ü katleden Filiki Eterya örgütünü övdü. "Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz” diyen Zelenskiy'i Yunan Parlamentosu ayakta alkışladı.

1821’de Osmanlı’ya isyan eden ve Mora ile Girit’te on binlerce Türk’ü katleden Filik Eterya örgütünü övdü. Konuşmasının sonunda Yunan Parlamentosu tarafından ayakta alkışlandı.

Daha önce Türk Milleti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dalga geçtiği görüntüleri ortaya çıkan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy yeni bir skandala daha imza attı.

Uzaktan bağlantı ile Yunanistan Meclisi'ne seslenen Zelenskiy, 1821’de Osmanlı’ya isyan eden ve Mora ile Girit’te on binlerce Türk’ü katleden Filiki Eterya örgütünü "Yunan devrimciler" olarak gösterdi.

“Filiki Eterya, burada, Odessa’da kuruldu. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz. diyen Zelenskiy, "Tıpkı geçmişte olduğu gibi şimdi de Helenizm’in merkezi olan Odessa tehdit altındadır. Bugün Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir.” ifadelerini kullandı.

Volodimir Zelenskiy'in skandal ifadelerini Yunan Milletvekilleri uzun süre ayakta alkışladı.

Osmanlı'ya karşı 1814’te kurulan Filiki Eterya, İstanbul ve Batı Anadolu’yu ele geçirerek “Megali İdea” yani “Büyük Yunanistan” fikrini hayata geçirmek istedi. Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821’de Osmanlı’ya isyan etti.

Mora Yardımadası ve Girit'te örgütün yaptığı katliamlarda, tarih kitaplarına 40 binden fazla Türk ve Arnavut kökenli Müslüman'ın öldürüldüğü yazıldı.

# istanbul # Ukrayna # yunanistan # erdoğan # türk # batı # Girit # katliam # skandal # uzun # Zelenskiy # Mora # Volodimir Zelenskiy # Mora Yarımadası