Millet İttifakı'nın elçilerle sır görüşmeleri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündeme getirmişti. Ankara’da Millet İttifakı’nın ABD ve batılı ülkelerle, yakın temasları tartışılmaya devam ediyor. CHP ve İyi Parti Genel Başkanları ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ABD ve Avrupalı elçilerle sık sık yaptıkları görüşmeler, kamuoyunda şüpheyle karşılanıyor.

ABD’nin Eski Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Aralık ayında görevi devretmeden kısa bir süre önce, beraberindeki bir heyetle CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti, Kemal Kılıçdaroğlu ile basına kapalı bir görüşme yaptı.

Kılıçdaroğlu, ABD büyükelçisi ile görüşmesinden günler sonra 19 Ocak’ta ise Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçileriyle buluştu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ABD ve Batı yakın temasta olan bir diğer isim ise, Cumhurbaşkanı adaylığı gündeme getirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu... İmamoğlu’nun ABD ve İngiltere ile yakın ilişkileri, büyükelçilerle temasları kamuoyunda birçok kez gündeme geldi.

İstanbul, 25 Ocak’ta kar felaketiyle boğuşurken Ekrem İmamoğlu, bir balıkçı restoranında İngiltere Büyükelçisi Dominick Chilcott ile görüntülendi. İmamoğlu, “1 saatlik mola” diye tarif ettiği görüşme için “hususi bir tarafı var” ifadelerini kullandı. 3 saat süren görüşmede konuşulanlar ise sır olarak kaldı. Bu görüşmeden CHP Genel Merkezi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun haberinin olmaması ise tartışmalara neden oldu.

Ekrem İmamoğlu, 31 Ocak’ta ise bu kez ABD’nin yeni atanan Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ve eşini Saraçhane'deki makam odasında ağırladı. Göreve yeni gelen Amerikan büyükelçisinin Ankara’yı pas geçerek ilk ziyaretini bir belediye başkanına yapması dikkat çekti. Diplomatik teamüller gereği Flake’in Cumhurbaşkanından sonra sırayla AK Parti ve CHP Genel Merkezlerini ziyaret etmesi gerekiyordu.

Ekrem İmamoğlu, Eylül 2020’de ise ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile İstanbul'a kamera sistemi kurulması ile ilgili 5 milyon dolarlık hibe anlaşmasına imza atmıştı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yabancı büyükelçilerle sık sık buluşan Millet İttifakı ortaklarından… Kasım 2021’de de Avrupa Birliği büyükelçileri ile buluşan Akşener, 6 Aralık 2021’de ABD’li eski Büyükelçi Satterfield ile basına kapalı bir görüşme yaptı.

AK Parti Milletvekili Salih Cora, görüşmeye, " Türkiye’de bir muhalefet partisi lideri ABD Büyükelçisi ile bir ayda dört kez ne görüşmüş olabilir?" sözleriyle tepki göstermişti. Cora’nın sorusu yanıtsız kaldı, Akşener’in ABD’li elçiyle ne konuştuğu açıklanmadı.

Millet İttifakı Genel Başkanları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ABD ve batılı ülkelerin yetkilileriyle olan yakın temasları, kapalı kapılar ardında yapılan gizli görüşmeler, akıllara Joe Biden’ın ABD Başkanı seçilmeden önce, Türkiye’de iktidarı demokratik yollardan devirme sözlerini akıllara getirdi.

# istanbul # chp # abd # ingiltere # türkiye # amerika # ak parti # kemal kılıçdaroğlu # cumhurbaşkanı # büyükelçi # avrupa # oldu # imamoğlu # batı # muhalefet # Satterfield