Ankara'da AVM’de vicdansızlık: Karakulak sergiliyorlar

Ankara’da bir alışveriş merkezinde nesli tükenmek üzere olan karakulaklar sergilendi. Cam fanus içindeki kedigillerden olan karakulakların durumu, bir vatandaşın sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı ise incelemenin sürdüğünü kaydetti.

Ankara’da bir alışveriş merkezinde nesli tükenmek üzere olan 2 karakulak, cam fanus içerisinde sergilendi.

Olay, bir vatandaşın sosyal medyadan paylaştığı video ile ortaya çıktı. Videoda kedigillerden olan karakulakların önüne canlı farenin yem olarak atıldığı ve vahşi kedinin fareyle oynadığı anlar görüldü.

Nesli tükenmek üzere olan ve doğal yaşam ortamının yanı sıra karakulakların cam fanus içinde yaşamak zorunda kalmasına hayvanseverler tepki gösterdi. Olayın yaşandığı AVM’nin internet sitesinde eksi 2’nci katta 250’den fazla vahşi hayvanın bulunduğu yer aldı.

Ankara'da AVM’de vicdansızlık: Karakulak sergiliyorlar - Resim : 1

Yaban hayatı araştırmacısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Biyolog Dr. Yasin İlemin, Aydınlık gazetesine konuştu. Dr. İlemin, Afrika kökenli olan AVM’deki karakulakları sergileyen firmanın “Nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşme” olan CITES belgesine sahip olduğunu belirtti.

Dr. İlemin, AVM’lerin karakulaklara uygun bir alan olmadığını bu türe ancak uygun zooloji parklarda bakılabileceğini vurguladı. İlemin, karakulaklar için AVM’de uygun yaşam koşullarının sağlanıp sağlanmadığı konusunda Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından denetleme yapıldığını da ekledi.

”BAKANLIĞA İLETTİM”

Dr. İlemin, konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilettiğini belirtti. Hayvanların sergilenmesi için “Sakınca yoktur” şeklinde bilirkişi raporu alındığını da söyledi:

- Konuyu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve bakanlığımızın üst yönetimine ilettim. Gerekenin yapılacağından eminim. İlgili işletme 2017 yılında CITES belgeleri ile bulundurma yetkisi almış. Ayrıca sakınca yoktur şeklinde bilirkişi raporu alınmış. Öte yandan bu konuda mevzuatta 2021 yılında düzenlemeye gidilmiş

Dr. Yasin İlemin, düzenlemeyle beraber şu anda bu izinleri almanın çok zor olduğunu da sözlerine ekledi. “Karakulak konusunda türün doktoralı uzmanı olduğumuz için bu konuda ilgili bilirkişi raporu hazırlayacağım” dedi. Karakulakların bir zooloji parkına alınmasını için çalışacağını da kaydetti.

Aydınlık gazetesi ise Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine karakulaklar için bir önlem alınıp alınmadığını sordu. İncelemenin sürdüğünü söyleyen yetkililer, Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili önümüzdeki günlerde basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Ankara # karakulak # avm