Antalya'da selin bilançosu ağır: Binlerce sera zarar gördü

Son yılların en büyük sel felaketlerinden birinin yaşandığı Antalya’nın Finike ve Kumluca ilçelerinde, yaralar sarılmaya çalışılıyor. Hasar tespit çalışmalarında ilk belirlemelere göre, il genelinde, toplamda 13 bin 220 dekar sera alanı etkilendi. 1110 arılı kovan ve 38 küçükbaş hayvan telef oldu.

Evler, işyerleri, araçlar, tarım alanları su ve çamur altında kaldı. Antalya’da son 50 yılın en büyük sel felaketinin yol açtığı zarar büyük. Bir taraftan yaralar sarılmaya çalışılıyor, bir taraftan da hasar tespit çalışmaları yapılıyor.

Kentte selden etkilenen Kumluca, Finike ve Demre ilçesi 'genel hayata etkili afet bölgesi' ilan edildi. Yapılan hasar tespit çalışmalarında ilk belirlemelere göre sel felaketinin bilançosu ağır.

İl genelinde, toplamda 13 bin 220 dekar sera alanı etkilendi. 1110 arılı kovan ve 38 küçükbaş hayvan telef oldu. Kumluca'da selden serası zarar gören çiftçi sayısı 3 bin, Finike'de 497, Demre'de 30.

Bölgede yaşayan yurttaşlara göre felaketin zeminini daralan ve tıkanan tahliye kanalları yarattı.

Uzmanlar ise yaşananların, ‘doğal’ afet olmadığı tespitini yapıyor.

Uzmanlara göre, yağmur denize ulaşmaya çalışıyor ve önünde engel istemiyor. Kumluca, son 20 yılda dereler üzerine set gibi kurulan bir yerleşim yeri. Bu nedenle bu tür afetlere açık hale geliyor.

Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, iklim değişikliğinden dolayı metre kareye düşen yağış miktarının artacağı uyarısı yaptı.

Çeltik, bilimin yol göstericiliğinde önlem alınması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Kumluca’da pazartesi gününe kadar eğitim öğretime ara verildi.

# Antalya # antalya # kumluca # Tarım ve Orman Bakanı # vahit kirişçi # sel # sera