ABD'den Yunanistan'a İHA hamlesi

ABD, Yunanistan’ın Larissa Hava Üssüne 8 adet İnsansız Hava Aracı konuşlandırdı. Konuşlandırmanın, 1 Kasım’da imzalanan bir anlaşma çerçevesinde yapıldığı bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri, 8 adet MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracını Yunanistan’ın Larisa hava üssünde konuşlandırdı.

ABD Savunma Bakanlığı, İHA’ların konuşlanmasına imkân sağlayan altyapı tesisleri için kısa sürede 33 milyon Dolar harcadı.

Yunan medyası bu gelişmeyi, “Larisa’da yeni bir ABD üssü kuruluyor” başlığıyla duyurdu.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, İHA’ların 2011’de ABD’nin Avrupa Komutanlığı ile imzalanan anlaşma çerçevesinde, 12 Kasım’dan itibaren üste bulunduğunu bildirdi.

Konuşlanma süresi 1 yıl olarak açıklanan Amerikan İHA’larının 4’nün parçalar halinde getirilerek Larisa’da monte edildikleri belirtildi. Diğer 4’ünün ise ABD’nin Avrupa’daki üslerinden geldikleri ve kontrol merkezlerinin Yunanistan dışında olduğu kaydedildi.

Yunan Ta Nea gazetesi, Atina’nın ABD’den aynı tip 3 adet İHA satın almayı planladığını yazdı. Gazetenin haberinde “MQ-9 Reaper’lar Türklerin Bayraktar TB2’lerinden daha uzun süre havada kalabiliyor. Bu Amerikan İHA’ları, Karadeniz’e kıyısı bulunan NATO ülkelerinin yanı sıra, Ege ve Doğu Akdeniz’i de izleyebilir” ifadesini kullandı.

# Amerika Birleşik Devletleri # yunanistan # iha