Çavuşoğlu'ndan gaz merkezi açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye gaz merkezi kurulacak olmasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'ye gaz merkezi kurulacak olmasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım” dedi. Türkiye’nin hali hazırda bir enerji merkezi olma kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Avrupa'daki enerji krizinin hafifletilmesinden yana olduklarını da kaydetti.

Türkiye’ye gaz merkezi kurulacak olmasını değerlendirdi. Enerji kriziyle ilgili konuştu:

- Kuzey Akım 1 ve 2’de biliyorsunuz sabotaj oldu, sızıntılar oldu. Dolayısıyla oranın güvenilir bir güzergah olmaktan çıktığını düşünüyor Rusya. O nedenle Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’da isteyen ülkelere gaz tedarikinin yapılabileceğini söylüyor.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’da Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak basın toplantısı yaptı. Çavuşoğlu, Türkiye’de kurulacak gaz merkezi için yapılacak yatırımların incelenmesi gerektiğini belirtti:

- Almanya ve İngiltere’de gaz fiyatlarının belirlendiği merkezler var. Bir taraftan yatırımların yapılması lazım. İlave boru hatları lazım. Sonra arz talep meselesi var. Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri böyle bir projeden ne kadar gaz almaya hazır beraberce çalışmak lazım.

 Çavuşoğlu, Avrupa’daki enerji krizinin hafifletilmesinden yana olduklarını da kaydetti:

- Şu anda zaten Türkiye'de önemli enerji hatları mevcut. TürkAkım 1 kendi ihtiyacımız için inşa edildi. TürkAkım 2 de aslında Güneydoğu Avrupa ülkelerini hedef alan bir proje. Biz, Avrupa’nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız. Avrupa’nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak da isteriz.

Dışişleri Bakanı, F-16’lar ile ilgili senato tasarısında yapılan değişikliğe de değindi:

- ABD yönetimi ve Pentagon'un görüşü F-16'ların bize verilmesinin ABD'nin de çıkarları yönünde olduğuydu. Karar çıktı bunun bir an önce hayata geçmesi gerek. Umarız sorunsuz sonuçlanır. Şartlı alımın bir faydası olmaz bunu da bir kez daha söylemiş olalım.
# Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # doğal gaz # f-16