Dünyadan destek ve yardım seferberliği

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Pek çok ülke ve uluslararası kuruluş, Türkiye için seferber oldu. 70’in üzerinde ülkeden yardım teklifi geldi, 14 ülke arama kurtarma ekipleriyle sahada aktif rol alıyor.

10 ilde yıkıma yol açan şiddetli depremlerin ardından başta bölge ülkeleri olmak üzere birçok ülke Türkiye için seferber oldu.

Ankara ile dayanışma içinde olduğunu bildiren Rusya, deprem bölgesine 100 kişilik kurtarma ekibi ile 40 sağlık uzmanı gönderdi. Moskova, ekiplerle birlikte bölgeye sahra hastanesinin de ulaştırılacağını duyurdu.

Çin'den iki ekip Türkiye'ye yola çıktı. Uluslararası kurtarma faaliyetleri konusunda deneyimli 8 uzmandan oluşan birinci ekipte, gelişmiş radar donanımları ve kurtarma köpeği de yer alıyor. 2. ekip ise, 82 kişilik arama kurtarma timlerinden oluşuyor.

Azerbaycan, Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi ile 20 kişilik sağlık personeli gönderdi. Arama kurtarma ekibi içerisinde 8 eğitimli köpek de yer alıyor.

Hindistan’dan gönderilen 50’den fazla arama-kurtarma ekibi ile özel eğitimli köpekler, delme makineleri, destek malzemeleri ve ilaçlar, Adana’ya ulaştı.

Pakistan Türkiye’ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi ile 25 ton yardım malzemesi gönderdi. Yardım malzemeleri arasında 30 yataklı sahra hastanesi de yer alıyor.

Batı Asya’dan 14 ülke, Türkiye’ye arama kurtarma ve insani yardım ekipleri göndereceklerini duyurdu. Bu ülkeler, İran, Irak, Mısır, Ürdün, Lübnan, Libya, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Filistin, Bahreyn, Cezayir ve İsrail…

Avrupa’da ise Türkiye’nin de katılımcıları arasında yer aldığı Avrupa Birliiği Sivil Koruma Mekanizması harekete geçirildi. Hollanda ve Romanya’dan ekipler Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Yunanistan, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, Polonya, Çekya, Ukrayna ve Bulgaristan da ekip ve insani yardım göndereceğini açıklayan ülkeler arasında yer alıyor…

# deprem # rusya # iran