Boğaz'daki ABD gemisinde tepki çeken hareket: "Türkiye'ye açık tehdit"

İstanbul Boğazı’nda demirleyen ABD savaş gemisindeki büyük ABD bayrağı tepki çekti. Emekli komutanlar ve güvenlik uzmanları, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tehdit mesajı verdiğini vurguluyor.

ABD savaş gemisi USS Nitze, Cuma günü İstanbul boğazında Dolmabahçe açıklarında demirlemişti.

Gemiye, denizcilik teamülleri dışında, Türk bayrağından daha büyük bir ABD bayrağı çekilmesi ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake’in gemide verdiği fotoğraf “Türkiye’ye tehdit” olarak yorumlandı.

Aydınlık Gazetesine konuşan Güvenlik uzmanları Coşkun Başbuğ ve Abdullah Ağar, ABD’nin, İstanbul boğazında demirleyen savaş gemisinden verdiği mesajlarla, psikolojik harp uygulayarak Türkiye’nin milli değerlerini hedef aldığını belirtti.

“TÜRKİYE’YE AÇIK TEHDİT”

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD’nin tutumunun bilinçli olduğunu söyledi:

- Türkiye’de ABD’ye karşı ciddi tepki var. Bakan düzeyinde ABD eleştiriliyor. Terörle bağı açıklanıyor. En son 9 ülkenin İstanbul konsolosluklarını kapatması sonrası da bu tepkiler sürdü. ABD doğrudan hedef alındı. Tam da bu aşamada ABD savaş gemisi Dolmabahçe’ye gelip demirledi. Elbette bunların izinleri önceden alınır. Ama ABD Büyükelçisinin gemiye gelmesi, aşırı dengesiz Türk ve ABD bayraklarını arkasına alıp fotoğraf çektirmesi açıkça Türkiye’ye tehdittir.

Pekin, Dışişleri Bakanlığının ABD Büyükelçisini bakanlığa çağırıp uyarması gerektiğini söyledi.

Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, gemiye çekilen ABD bayrağının büyüklüğünü “güç gösterisi” olarak değerlendirdi. Hükümetin, ABD’ye uyarı vermesi gerektiğini belirtti.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, ABD gemisindeki büyük bayrağa tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi. Gürdeniz, “Bunu Türk kamuoyuna mesaj olarak çektilerse yanlış adres. Pire limanına giriş için daha uygun olur.” ifadelerini kullandı.


# abd savaş gemisi