Rus gazını Türkiye'den Avrupa'ya götüren stratejik hat: TürkAkım projesi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in son yaptığı "Türkiye'ye Gaz Merkezi Kurabiliriz" açıklamasıyla gözler yeniden TürkAkım'daki başarıya çevrildi. ABD destekli Ukrayna yönetiminin hedef aldığı TürkAkım Projesiyle Rus gazı Karadeniz üzerinden Avrupa'ya iletiliyor.

Rus gazını Avrupa'ya ulaştıran stratejik hat olan TürkAkım Projesi akışını başarılı bir şekilde sürdürüyor.

Karadeniz'den Türkiye'ye uzanan doğalgaz boru hattı, yıllık 31 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip. Dünyada büyük yankı bulan proje 2020 yılında devreye girdi.

935 kilometrelik doğal gaz boru hattıyla Türkiye, bölgede enerji koridoru olma yolunda hızla ilerliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'in son yaptığı "Türkiye'ye Gaz Merkezi Kurabiliriz" açıklamasıyla gözler yeniden Türk Akım'daki başarıya çevrildi.

Proje, ilk kez 2014'te duyuruldu. Türkiye ve Rusya'nın milli gaz şirketleri mutabakat anlaşması imzaladı. Hükümetler arası anlaşma ise 10 Ekim 2016 tarihindeydi.

Boru hattının deniz kısmı Rusya'nın Anapa kentinden başlıyor. Türkiye'de denizden çıkış noktası ise Kırklareli Kıyıköy.

Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan sınırında son buluyor. Türk Akım yoluna Bulgaristan'daki boru hattıyla devam ediyor.

Proje bir buçuk yıllık inşa sürecinin ardından gaz akışına hazır duruma getirildi. Açılışı 2020 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla yapıldı.

ABD ve Ukrayna 2018 yılında Türk Akım projesini durdurmak için mutabakata vardığını açıklamıştı. ABD ve Ukrayna'nın bu hedefini Vatan Partisi ifşa etmişti.

Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek, ABD ve Ukrayna hükümetlerinin Stratejik Ortaklık Anlaşması’nda, açıkça “Türk Akımı'nı durdurmak için sürekli eşgüdümde bulunacaklarını” vurgulamıştı.

Ve Türk Akım projesi devreye girdikten 2 yıl sonra Vatan Partisi'nin uyarıları haklı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kuzey Akıma yapılan sabotajlarda asıl hedefin Türk akım olduğunu açıkladı. Yani ABD destekli Ukrayna yönetimi doğrudan Türk Akım'ı hedef aldı:

-Ukrayna gizli servisi Türk Akım doğal gaz boru hattını havaya uçurmayı denedi
# türkakım # rus gazı # rusya # vladimir putin