Yunanistan'dan burnumuzun dibine askeri tahkimat: Sakız Adası'na ABD zırhlılarını konuşlandırdı

Yunanistan İzmir'e 4 deniz mili uzaklığındaki gayrı askeri statüde yer alan Sakız Adası'na ABD’nin hibe ettiği zırhlı araçları konuşlandırdı. Amerikan zırhlıları adada bir tatbikata da katıldı. ABD'nin yıl sonuna kadar Yunanistan’a kullanılmış bin 200 adet zırhlı araç vermesi planlanıyor.

ABD ve Yunanistan Lozan Anlaşması dinlemiyor. Atina yönetimi ABD’nin verdiği silahlarla Ege Denizi’ndeki adaları silahlandırmayı sürdürüyor.

Yunanistan, İzmir’in Çeşme ilçesinden çıplak gözle görülen Sakız Adası’na ABD’nin hibe ettiği zırhlı araçları konuşlandırdığına dair görüntüler ortaya çıktı. Çeşme’ye 15 dakika mesafedeki gayrı askeri statüdeki adaya M1117 tipi zırhlı araçlar getirildi. ABD’nin yılsonuna kadar Yunanistan’a 1.200 adet kullanılmış zırhlı araç sevk etmesi planlanıyor. ABD zırhlılarının Sakız Adası’nda bir yangın tatbikatına katıldığı öğrenildi.

Yunanistan’ın bu adımı ilk değil. Sakız’a geçen yıllarda askeri üs de inşa edildi. Adaya konuşlandırılan birlikler belirli periyotlarla askeri tatbikatlara da katılıyor.

Yunan donanmasına ait çıkarma gemilerinin gayri askeri statüdeki Midilli ve Sisam adalarına da ABD tarafından hibe edilen askeri araçları sevk etti. Hukuksuz ve Türkiye’yi tahrik etmeye yönelik bu faaliyetler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin insansız hava araçlarıyla görüntülendi. Yunanistan’ın Midilli'ye 23, Sisam’a 18 zırhlı araç konuşlandırdığı biliniyor.

Ankara, 18 Eylül ve 21 Eylül'de yaşanan bu olayları "asla kabul edilemez" olduğu belirterek ABD ve Yunanistan’a nota verdi.

# yunanistan # abd # zırhlı araç # adalar denizi