Haiti'de halk Amerikan askerlerine karşı sokakta

ABD Haiti'ye asker çıkardı. Halk Amerikan askerlerine karşı sokaklara indi. Haitililerin ''Yardıma ihtiyacımız var ama dış güçlere değil''' sloganları attı.

Haiti'de hükümetin; güvenlik sorunları, insani kriz ve kolera salgınıyla mücadele konusunda uluslararası asker talebine ABD olumlu yanıt verdi. Washington yönetimi talep üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Haiti'ye "Ani Müdahale Kuvveti" gönderilmesini önerdi.

Teklifin üzerinden 24 saat geçmeden, ABD ve Kanada askerleri Haiti'ye gitti. ABD ve Kanada zırhlı araçlarla başkent Port-au-Prince'ye yerleşti. Bölgedeki Amerikan askerlerinin, Haiti'ye müdahale için emir beklediği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de çeteler tarafından kontrol edilen Varreux akaryakıt istasyonunun blokajını kaldırmak için "silahlı" müdahaleye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Guterres’in uluslararası toplumu askeri müdahaleye çağırması üzerine binlerce Haitili, başkent Port-au-Prince'de bir araya geldi. Halk güvenlik sorunları, insani kriz ve kolera salgınıyla mücadelede yabancı güçlerden yardım alma girişimlerine karşı çıktı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin asker müdahale çağrısını protesto eden binlerce Haitili ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Polis halkı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Çok sayıda Hayitilinin yaralandığı eylemde bir kişi hayatını kaybetti.

Göstericilerin, "Ülkemizi geliştirmek için kesinlikle yardıma ihtiyacımız var ama yabancı dış güçlere ihtiyacımız yok" şeklinde slogan attığı belirtildi. Haiti için uluslararası destek isteyen Başbakan Ariel Henry'nin  istifasını talep eden göstericilerin ülkenin diğer kentlerinde de protesto düzenlediği bildirildi.

Haiti’de protestolar, hükümetin akaryakıt yardımlarını kestiğini duyurmasının ardından ülke geneline yayılarak şiddetini artırdı. Ancak toplumsal huzursuzluğun fitili 2021 yılının Temmuz ayındaki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı ile ateşlendi. Suikasttan 1 ay sonra ülke 7,2 büyüklüğündeki deprem ile ağır yara aldı. 2 bin 200 kişinin öldü, on binlerce kişi yaralandı. Deprem, enflasyon, insan kaçakçılığı ve şiddetin artmasına neden oldu. Nüfusun yüzde 40'ının gıda yardımlarına muhtaç olduğu Haiti’de çete çatışmaları ile de kamu düzeni sağlanamıyor.

# Haiti # abd # Kanada # Birleşmiş milletler